Maskarás mohácsi és jánossomorjai busók segítettek elkergetni a hideg időt szombaton, kiszebábot égettek, telet temettek. De városi disznótoron is részt vehettek a helyiek az első Gömböcölő Fesztiválon.

Hagyományos disznóvágással kezdődött az első Gömböcölő szombaton reggel, a művelődési ház udvarán. A böllérek mozdulatai mellett a poharak alját is megfigyelhettük a hidegben, a baráti beszélgetések elmélyítése érdekében. Akadt kóstoló is, de az igazán finom falatok, a hurkák és kolbászok csak délután és este várták a falatozókat.

Elsőként Pusztasomorján, majd a város több pontján is szokatlan figurákat figyeltek meg a rendőrök, de a lakosság is közelről szemügyre vehette az ördögöket. Igazi mohácsi busók érkeztek Jánossomorjára, hogy segítsenek ráijeszteni a télre.

A közösségi házban a helyi néptánccsoport tagjai vendégelték meg őket, és gondoskodtak a védőitalról, de szívesen fogadták őket a szentpéteri tűzoltók is. A busók minden városrészt körbejárták, hogy alapos munkát végezzenek, és minél több emberrel találkozhassanak.

 

 

Kora este aztán kezdetét vette az igazi busó felvonulás. A művelődési háztól a templomig, majd vissza sétálhattak a maskarások, a hozzájuk csatlakozott számos helyi télkergetővel. Itt aztán az ijesztő, de vidám busók minden varázserejüket bevetették, hogy elűzzék a telet, meg is indult az olvadás. De a busók tavaszköszöntéssel és termékenységvarázslással is foglalatoskodnak, most sem tették másként.

A művelődési ház udvarán aztán, a nap tetőpontjaként meggyújtották a kiszebábot, a telet és a betegségeket jelképező boszorkányt. A tamburazenekar dallamaira sokác táncokat is rophattak a máglya körül a jánossomorjaiak. A szabadtéri táncot aztán igazi busó bál követte éjszaka, ahol a zenekarral bárki kipróbálhatta a kóló, vagyis a horvát körtánc lépéseit a Vadász Vendéglőben.

 

 

A busók elmondták, eredetileg dudazene kísérte a busókat, majd a horvát tamburák, tamburicák vették át a helyüket. Sokáig eltűnőben volt ez a hangszeres hagyomány, ám szerencsére most már egyre több tamburazenekart hallgathat meg a Mohácsra érkező.

A délvidéki horvát népcsoport, a sokácok hagyománya a télűző maskarás busójárás. A török uralom elől hazánkba húzódó sokácok hagyományaikat is hozták magukkal, a busójárás is ilyen. A hiedelem szerint a török elől elmenekült mohácsiak egy éjjel csónakokon, busóálarcban merészkedtek vissza és ijesztettek rá az oszmán haderőre, akik elmenekültek. Ez azonban valójában egy, a Balkánról magukkal hozott legendája a sokkal később Magyarországra érkezett sokácoknak, amit Mohácson úgymond városra alkalmazott a hiedelem. A télbúcsúztató farsangi busó valójában varázserejű lény, aki jókívánságokkal érkezett a barátokhoz, némi ajándékért cserébe. Láthattunk szép busókat, azaz sokác népviseletes, fátylas felvonulókat is. A busójárás hungarikum, az UNESCO szellemi örökségének része. Mára már közel ezer „hivatásos” busót jegyeznek, akik jórészt csapatokba szerveződnek és készülnek a mohácsi farsangi napokra, de előtte szívesen megmutatják hagyományaikat máshol is. Hozzánk is egy igazi, hivatalos mohácsi busócsapat látogatott el.

A Gömböcölő fesztivált most elsőként rendezi meg Jánossomorja. Az ötlet is friss, novemberben merült fel, de jövőre már nagyobb szabású, több embert megmozgató fesztivált szeretnének, mondta el Szilágyi Dániel etnográfus, szervező, az önkormányzat munkatársa. Kiemelte, mindvégig fontosnak tartották, hogy csak autentikus, hiteles elemeket jelenítsenek meg a rendezvényen. Annál is inkább, mert a busók nem annyira új vendégek nálunk, mint hinnénk. Többük ugyanis évek óta Jánossomorján él, ők vetették fel a busók bemutatkozásának ötletét is már egy évvel ezelőtt. Akkor az iskolákban jártak, most teljesült az álmuk, az egész városnak bemutatkozhattak, mondta el a pusztasomorjai busó, Békefi Géza.

Az első Gömböcölőt az önkormányzat és a művelődési ház rendezte, de számos civil szervezet és jánossomorjai magánszemély segített jókedvvel és áldozatos munkával, akiknek nagy köszönetet mondtak a szervezők, így a VÜMESZ munkatársainak a rendezvény előkészítéséért és biztosításáért, a rendőröknek és a polgárőröknek a rendezvény biztonságáért, az önkéntes tűzoltóknak és az Örökség Kulturális Egyesületnek a közreműködésért, a művelődési háznak, hogy otthont adott a rendezvénynek, és többi a sok segítőnek.

 

HT – JTV

2017. január 16.

-hirdetés- -hirdetés-