A testi és szellemi egészség megőrzése, szinten tartása az évekkel egyre fontosabbá válik. Erre szerette volna felhívni a figyelmet a nyugdíjas klub egészségnapja, ami tavaly is nagy sikerű rendezvény volt. Idén ismét előadásokkal, vizsgálatokkal és természetesen egészséges ételekkel várták az érdeklődőket a szervezők. Közel száz helyi idős vett részt a programokon.

Az érrendszeri és a mozgásszervi problémák köré csoportosították a szervezők az előadásokat és a szűréseket is a nyugdíjas egészségnapon szombaton a Művelődési Házban. A gyógynövények jótékony hatásairól, a mozgásszervi megbetegedések kialakulásáról, megelőzéséről, és a csontritkulásról is hallhattak előadást az idősek. Torna is várta az érdeklődőket, felhívva ezzel a mozgás fontosságára a figyelmet.

Dr. Nagy Mária háziorvos, aki a reumatikus megbetegedések megelőzéséről is tartott előadást, de vizsgálatokat is végzett, elmondta: „Mindenkinek olyan mozgást ajánlunk, amit szeretettel és jókedvvel végez. Nem várunk el nagy, megterhelő gyakorlatokat, főleg idősebb korban, de nagyon-nagyon fontos, hogy rendszeresen és kitartóan mozogjunk. A termekben szív- és érrendszeri vizsgálat, csontsűrűség vizsgálat mellett, látásvizsgálat és vércukor- és koleszterinszint mérés is várta az érdeklődőket.

Az ételkóstoló sem maradhatott el, egészséges alapanyagokból készült sütemények, saláták, kenyerek sorakoztak az asztalon, amiket a szervezők kínáltak. Az előtérben pedig szörpök, tönkölyös sütemények, házi sajtok várták a kóstolókat.

A Balassi Bálint Nyugdíjas Klub tavaly indította újra útjára az egészségnapot, amelynek már volt korábbról hagyománya a helyi szervezetnél. Bujdosó Zoltán elnök elmondta: Az egészség mindenkinek fontos, de nekünk, nyugdíjasoknak kiemelten az, ezért elengedhetetlen, hogy tegyünk a bajok megelőzéséért. Tavaly elkezdtük feleleveníteni ezt a régi programsorozatot, idén is folytattuk, és reméljük, a következőkben is sikerül majd. A szervezők remélik, hogy nagyobb szabású, akár több szabadtéri programot is magába foglaló rendezvénnyé is kinőheti magát az egészségnap a városban.

 

JTV – IVV

 

 

-hirdetés- -hirdetés-