Több helyszínen, érzelmes, hazafias emlékezésekkel ünnepelte Jánossomorja augusztus 20-át. Régi és új tűzoltóautót szenteltek, búcsúi szentmisét tartottak és műsorral emlékeztek államalapítónkra. A város a koronavírus miatt veszélyhelyzetből sokat tanult, sok értéket erősített meg magában, mint például az összefogás, a segítségnyújtás. A nehéz helyzetekből való okulás pedig Szent István által is örökül hagyott érték – fogalmazott ünnepi üzenetében a város polgármestere.

A felújított tűzoltókocsi-fecskendőt és a csapatszállító tűzoltóautókat áldotta meg Kótai László plébános a város augusztus 20-i ünnepségének első állomásaként a Pusztasomorjai Játszó- és Pihenőparknál. A Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai mellett Csorna, Farád, Mosonszolnok, Rábapordány és Bogyoszló önkéntes tűzoltói is részt vettek az ünnepen, ahol Lőrincz György polgármester is köszöntötte a megjelenteket, kiemelte az önkéntesek fontos szolgálatát, amit itt bizonyít a régi, felújított szekér és az újonnan vásárolt Mercedes csapatszállító is.

A Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltóegyesület tavaly ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját, így a legrégebbi, még ma is aktív egyesület városunkban, akik a tűzoltás, a vagyon- és életmegóvás mellett társadalmi szerepet is vállalnak.

Galéria a képekre kattintva!

 

Kránitz József tűzoltóparancsnok ünnepi beszédében kiemelte, az egykor Sopronban készített, most másodszor felújított tűzoltókocsi-fecskendő akkoriban csúcstechnikának számított. „Abban az időben valóban, amikor nádas házak voltak, az aratás volt a legveszélyesebb munka. Lajtokkal, vödrökkel oltották a tüzet. Megjelent a lóvontatású kocsifecskendő, amire állandó lófogatos ügyelet volt, és riasztották a lakosságot. Nem mobiltelefonon, rádión, hanem harangszóval, és a város, falu, akkor inkább a falu, apraja–nagyja segített és oltotta a tüzet. Tehát erre a kocsira úgy tekintsünk, mint ami 130 éve már a lakosság megmentője volt, hiszen rengeteg tűz fenyegette akkor a lakosságot, ami nagy pusztításokat okozott a házaknál, gazdaságoknál.” – hangsúlyozta a tűzoltóparancsnok. Idén az előző évekhez képest sokszor, idén már 38-szor volt szükség az önkéntesek munkájára a városban. Az egyesület az önkormányzat segítségével vásárolta az új csapatszállító autót, amire a remények szerint sokáig fogja szolgálni a várost.

A parkból a pusztasomorjai templomba vonultak a résztvevők, a fúvós egyesület zenei kíséretével, hogy a településrész búcsújaként is ünnepi szentmisén emlékezzenek meg államalapító Szent István királyunkról. A szentmise után pedig a Szent István Parkban a MOSON-SZÉL Egyesület ünnepi műsorával folytatódott a megemlékezés. A csoport az István a király rockoperából adott elő részleteket színvonalasan.

Majd Lőrincz György polgármester tartott ünnepi beszédet, amelyben azt emelte ki, hogy a koronavírusos, nehéz időszakból is sok jót, hasznosat tanult meg a város közössége. (A beszédet cikkünk végén olvashatja!) Mint mondta, Szent István király fiához, Imréhez írt intelmei a mai napig aktuálisak, sok gondolta a koronavírus járvánnyal is párhuzamba állítható. Ilyen például az, hogy nemcsak könnyű tanítások, hanem keserű leckék, próbatételek is szükségesek az életben a boldoguláshoz. Így a felelősség, a szabályok betartására mellett a polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus nehézségeit kiállva fejlődött sok mindenünk, például a digitális eszközök használata, de legfőképpen a közösségi összefogás, ami példamutató a városban.

Demjén István református lelkész az Istennel való kapcsolat fontosságára hívta fel a figyelmet, a hazáért, a nyelvért, a hitért mondott köszönetet. Kótai László plébános is a köszönet, a hála fontosságát hangsúlyozta miközben megáldotta az új kenyeret.

Az ünnepség végén az önkormányzat és több helyi egyesület is koszorút helyezett el a Szent István szobornál.

Lőrincz György polgármester a JTV-nek elmondta, hogy államalapítónkról, Magyarország megalapításáról minden magyarnak minden évben meg kell emlékeznie. „Idén örülnünk kell, hogy egyáltalán ezt így most közösségben meg tudtuk tenni, hisz tudjuk, hogy ebben a helyzetben egész évben rendezvények, programok sora maradt el, én örülök, hogy ezt, a legnagyobb nemzeti ünnepünket mégiscsak a hagyományos formában, itt kinn a Szent István parkban, Szent István mellszobra előtt meg tudtuk rendezni.

A park mellett minden résztvevőt megkínált a Társaskör Egyesület az új kenyérből, amihez bort is kóstoltattak, de az Önkormányzat és a Tűzoltóegyesület is vendégül látta az ünneplő közösséget.

Augusztus 20-a az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe, és a katolikus egyház Magyarország fővédőszentjének tiszteletére tartott főünnepe. 1991 óta állami ünnep.

IVV – JTV

 

Lőrincz György polgármester beszéde:

Tisztelt Ünneplők, Kedves Jánossomorjaiak!

Szigorú tekintetű, felelős uralkodó néz ránk erről a talapzatról, ami mellett most állok. Államalapító Szent István királyunkról tudjuk, hogy valóban határozott, következetes, és hittel teli vezető volt. E tulajdonságok vagy sajátjai voltak, vagy önmagát feláldozva magára kellett erőltetnie őket, hogy az ország javára uralkodhasson. Hogy melyik lehetett? Nem tudjuk. De az biztos, nehéz feladatokat teljesített ezek segítségével: Államot alapított; biztosította országa létét és elismertségét Európában; egységesítette a magyarságot; leverte az ellenálló urakat; erős alapokra szervezett keresztény egyházat, új törvényeket, szokásokat teremtett.

Az utókorra kevés, de annál bölcsebb tanácsokat hagyott fiához, Imre herceghez intézett Intelmeiben, vagyis uralkodói útmutatásában. Ezek kiállják az idő próbáját, és ma, a koronavírussal küzdő országa számára is hordoznak tanulságot. Egyik mondata így hangzik: „Itt az idő, hogy többé ne puha kásával étessenek, az téged csak puhánnyá s finnyássá tehet, (…) hanem itassanak meg olykor fanyar borral, mely értelmedet tanításomra figyelmessé teszi.”
Vagyis, egy ifjúnak nemcsak édes kására, hanem fanyar borra is szüksége van ahhoz, hogy megértse, megtanulja az életet a maga teljességében. Ez azt jelenti, hogy nemcsak könnyű leckékre, hanem keserűen megszerzett tudásra is szüksége lesz az életben való helytálláshoz.

Tisztelt Ünneplők! Próbáljuk meg közösen megfejteni, mit üzen nekünk ma e gondolat…
Szó, ami szó, keserű pillanatokból volt elég az elmúlt hónapokban. A koronavírus miatt kihirdetett járványügyi veszélyhelyzetben sokaknak kellett félniük, vagy félteniük szeretteiket, főleg idősebb rokonaikat. Sokak kerültek nehéz helyzetbe, kényszerültek változtatni az életükön, munkájukon. Bölcsődések, óvodások, diákok, szülők, nagyszülők kerültek hirtelen távol egymástól.
Most pedig már újabb felhők gyülekeznek. A második hullámtól tartunk, több gócponttal az országban, és több elszórt megbetegedéssel, amiből szűk környezetünk sem maradhatott ki. Ahhoz, hogy a második próbát is kiálljuk, továbbra is ugyanarra a felelősségre kérem Jánossomorját, amiről tanúbizonyságot tett a tavaszi hónapokban! Kérem Önöket, hogy vegyük továbbra is komolyan maszkviselést, a távoltságtartást, a kézmosást, a fertőtlenítést! Maradjunk felelősek magunkért, szeretteinkért, a városért! Bízzunk benne, hogy kevésbé szigorú szabályok következnek. De ha ezt szeretnénk, akkor a meglévő szabályok betartása nagyon fontos!

Mindez nem könnyű, édes tanítás, hanem fanyar, keserű lecke. Ha pedig túl leszünk rajta, sok-sok dolgot másképp kell majd csinálnunk nemcsak a nagyvilágban, hanem Jánossomorján is. Meg kell vizsgálnunk, mit is tanulhatunk ebből a nehéz helyzetből: Például előreléptünk a digitális eszközök használatában, idősek, fiatalok egyaránt. Jobban ügyelünk a személyes higiéniára, a betegségek megelőzésére. Bár elmúlt az emberiség sértetlenségébe vetett hitünk, éppen e miatt nagyobb lett az egymásra való odafigyelés, az egymással való törődés.

Ez az erős összefogás, ez a hit pedig a gyengébbeket, borulatúakat, kételkedőket is megerősíti, felemeli és egységbe kovácsolja. Majd ők is ezeket a közösségi értékeket kezdik el követni, mert közénk tartoznak.
Kedves Barátaim! Ezeket mind-mind megerősítette bennünk a vírusveszély. Keserű lecke, de összefogásra tanított, és tanít. Ezért tudjuk ma is megfogadni István intelmét. Legyünk azon, hogy a gyógymód megtalálásáig még előttünk álló nehézségek is a jánossomorjai közösséget erősítsék! Mert csakis együtt, egymást segítve, egymásért felelősséget vállalva sikerülhet!
Ezt kívánom Szent István ünnepén magunknak!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

 

 

-hirdetés- -hirdetés-