Több mint valószínű, hogy nem érkezett a választások tisztaságát tovább vitató fellebbezés a Győri Ítélőtáblához. Összehívták a jánossomorjai képviselő-testület alakuló ülését.

Nem került fellebbezés a döntésben illetékes Győri Ítélőtábla elé a határidő lejártáig, így több mint valószínű, hogy nem is nyújtották be azt. Ebben az esetben úgy néz ki, automatikusan véglegessé válik a jánossomorjai önkormányzati választások képviselőjelölti szavazásának eredménye.

Úgy tudjuk, Lőrincz György polgármester már össze is hívta a testület alakuló ülését, október 30-án, szerda reggel 8 órára. Ekkor tehetik le az esküt a tagok, innentől hivatalosan is megkezdheti a munkáját az új testület.

Mint ismert, a képviselőjelölti eredménnyel szemben kifogást emelt az egyik jelölt a Területi Választási Bizottságnál (TVB) – lásd korábbi cikkünket. Október 18-án a megyei testület elutasította e jogorvoslati kérelmet. A döntéssel szemben október 21-ig fellebbezéssel lehetett élni az illetékes Győri Ítélőtáblához. Ám tájékoztatásuk szerint az illetékes döntéshozó testület elé a mai napig sem került ilyen beadvány – elvben 24-e a legvégső dátum, amikor döntést kell hoznia az ügyben a bíróságnak. Ennek hiányában a választási eredmény érvényesnek és jogerősnek tekinthető, vagyis döntésképes, munkába állhat az új önkormányzat.

Az TVB ülés azóta napvilágot látott jegyzőkönyve szerint Dr. Kurunczi Károly Tibor jogorvoslati kérelmét azért utasította el a testület, mert – ahogy dr. Mester László bizottsági elnök fogalmazott – “a fellebbező semmilyen bizonyítékot nem csatolt” a választási törvénysértést gyanító kérelméhez. Akkor a hattagú testület 4 igen és 2 nem szavazattal hagyta helyben a választási eredményt.

Korábban közöltük, az általunk megkeresett Dr Kurunczi Károly Tibor nem kívánt nyilatkozni arról, hogy ő áll-e a beadvány mögött – ez utóbbit a nyilvános jegyzőkönyv most kétséget kizáró tényként közölte. Arról sem kívánt beszélni, hogy rendelkezésére állnak-e bizonyítékok, erre utaló tények az általa fellebbezésben leírt választási jogsértésekre, és ha igen, mik ezek. Jogorvoslati kérelmében az állt, a közel 60 érvénytelen szavazat között több rosszul, érvényesként érvénytelennek, érvénytelenként pedig érvényesnek számolt szavazat lehet, amiről őt egy delegált tájékoztatta később. A TVB ezeket az állításokat azonban alá nem támasztottnak ítélte.

A polgármesteri és a német nemzetiségi választás eredményét ugyanakkor az ügy nem érintette. Kedden már meg is alakult és esküt is tett Jánossomorján a Német Nemzetiségi Önkormányzat, melynek elnöke Kempf Ákos lett.

 

JTV – Hauptmann Tamás

A fotó a korábbi ciklus során készült.

-hirdetés- -hirdetés-