Sportteljesítményeiben országos színvonalú eredményeket, meglepetéseket és regénybe illő befutót is hozott az ismét elrajtolt Hanságfutás, de a közösségi megmozdulás ereje is nagy volt, ami tovább is éltetheti a sporteseményt.

A 2017-ben indult tömegsportrendezvény akkor az 1956-ban a Hanságon át menekülők előtt tisztelgett az útvonallal. A táv és a táj pedig annyira elnyerte a versenyzők tetszését, hogy helyi sportszeretők idén folytatták a programot a város támogatásával.

Október 5-én, szombaton délelőtt újra rajthoz álltak a versenyzők a sportcsarnok előtt és nekiiramodtak a Hanságnak. Persze már reggel nagy volt a készülődés, mindenki melegített, felszerelést ellenőrzött, vagy mentálisan készült. És szorított, hogy ne legyen hevesebb az eső, persze hiába. A zuhé a rajt előtt szintén beleadott mindent és ki is tartott délutánig.

Másodszor rendezte meg városunk a Hanságfutást, de a versenyt megnyitó Lőrincz György polgármester reményei szerint nem utoljára. A tömegsport fontos a városnak, ezzel pedig nemcsak a helyieket megmozgató rendezvényt – mint amilyen a Fut a város – hívhatott életre  hanem távoli települések futóit is ide vonzhatja.

A 13 kilométeres hansági táv mellett egy rövidebb, 3 kilométeres távot is indítottak idén a szervezők. Ezzel a rövidebb szakaszokat szerető futókat is szerették volna megérinteni, és számos iskolás is kihívásnak érezte a távot.

Összesen közel 180 futó indult, egyharmaduk jánossomorjai. A kitartó, heves eső mindegyik szakaszon megnehezítette a futást, a Hanságban a sáros utakkal, a házak között a csúszásveszéllyel is meg kellett küzdeni. De az eső a szurkolókat és a segítő közreműködőket is próbára tette.

Elsőként a 3000 méteren indulók érkeztek be, korosztályonként is számos remek idővel, majd a hosszú távon rajtolók következtek, akik közül a leggyorsabbak 50 percen belül futottak be, ami kiváló eredmény. Izgalmas célfotó is születhetett, a 13 kilométeres távot vezető futó, a klasszis, Takács László az utolsó kanyarokban eltévedt, így egy háztömböt megkerülve, szemből érkezett a célba, épp a második futó előtt.

A 13 kilométeren még egy nagy meglepetés várt a szurkolókra, a legfiatalabb futó, a mosonmagyaróvári Telegdy Dávid 12 évesen, alig több mint egy óra alatt futott be, a felnőttek között is az élmezőnyben. A futók közül sokan álltak rajthoz már 2017-ben is, és most örömmel jöttek újra Jánossomorjára. A helyi indulóknak kedves, ismerős volt a hanyi terep, még így, esősen is. Voltak teljes helyi családok is, akik megmérették magukat.

Az eredményhirdetésekre már a száraz és meleg sportcsarnokban került sor, itt férfi és női kategóriákban, számos korosztályban díjazták a legjobbakat. Az érmeket Lőrincz György polgármester adta át. A városvezetés nagy örömmel támogatta újra ezt a szélesebb tömeget is idevonzó tömegsport-rendezvényt, de különösen nagy öröm volt, hogy sok jánossomorjai céget és magánembert is sikerült megmozgatni. A helyi futók is örülnek annak, hogy Jánossomorja is rendez versenyt, ami hozzájárul az egészséges életmódhoz is.

A szervezők számára nagy kihívás volt a futás életre keltése, és nem titkoltan azzal a szándékkal tették, hogy ezentúl hagyomány maradjon a Hanságfutás Jánossomorján, hangsúlyozta Bognár László, futó, testnevelő tanár, aki megköszönte a szervezőknek a kitartó segítséget és a verseny sporteredményire is büszke. Kiemelte, a folytatással a Hanságfutás jellemző, vendégeket is vonzó tömegsport-rendezvénye lehet Jánossomorjának, hiszen sokak számára nagy élmény volt a Hanyban futni.

 

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-