Idén is népdaléneklési versennyel emlékeztek névadójukra, Klafszky Katalinra, a világhírű operaénekesre a jánossomorjai diákok a szentpéteri tagiskolában csütörtök délután. A versenyen a körzeti iskola mind a nyolc évfolyama, közel ötven gyerek állt a zsűri elé. (A díjazottak listáját is láthatja cikkünkben!)

A település énekes tradícióit őrző, már negyedik alkalommal megrendezett Katalin-napi énekverseny most is a felnőttek kedvcsinálójával indult.

 

A Tititában táncoló mosonszolnoki Kocsis Noémi és Kocsis Angéla karácsonyi énekeivel a közelgő ünnepre hangolódtak a gyerekek. Prátser Krisztián népszerű gyermekdalai segítségével pedig hangszálaikat melegíthették be.

 

A termekben aztán a legkisebbek népi gyerekdalokkal folytatták, a nagyobbak már komolyabb énekeket választottak az egy kötelező darab mellé. Az évfolyamonként versenyző diákok között igazi tehetségekkel is találkozott a zsűri, akiknek nagy örömére szolgált az is, hogy a sok szép énekhang között fiúk is bőven akadtak.

Az ének szeretetére nevelés a verseny legfontosabb a célja, de a történelem megismerése és a nemzettudat kialakítása miatt is fontos. Nyári Hajnalka, ének-szakos pedagógus, a verseny zsűrijének elnöke elmondta, a versennyel is az a cél, hogy a népdal és annak önkifejező szerepe ne haljon ki, és már gyerekkorban kötődjenek hozzá az emberek.

Az iskola névadója, Klafszky Katalin a település leghíresebb szülötte, 1855-ben született Mosonszentjánoson, világhírű Wagner-szopránként számos szerepben színpadra lépett.

A verseny díjazottjai: 

1.oszt.:  1. Vass Renáta (k) (megosztott) 1. Mucska István (k) 3. Valyon Mihály (k)

2.oszt:  1. Szabó Hanga (k) 2. Molnár Csenge (j) 3. Fördős Petra (j) különdíj: Dravetzky István (j)

3.oszt:  1. Tóth Endre (k) 2. Winkler Viktória (k) 3. Nagy Dorina(j)

  1. oszt:  1. Szabó Luca (j) 2. Konrád Hanna (j) 3. Pápai Veronika (j)
  2. oszt:  1. Maglódi Panna (j) 2. Pálvölgyi Kitti (j) 3. Gősi Fanni (k)

6.oszt:  1. Magyarosi Zsanett (k) 2. Módos Vanessza Dzsenifer (k) 3. Molnár Krisztina (k)

  1. oszt:  1. Dohány Daniella (j) 2. Katona Réka (j) 3. Balogh Veronika (j) különdíj: Burus Eszter (k)
  2. oszt:  1. Gecsényi Patrícia (j) 2. Szőke Cintia (j) 3. Bajrami Adelina (j)

 

(j – Központi Iskola diákja.  k – Klafszky Tagiskola diákja)

-hirdetés- -hirdetés-