Már most borítékolható: újrázni fog a polgármester Jánossomorján. A nyolc képviselői székért pedig 18-an mérkőznek meg, ami a legkisebb jelölti szám az önkormányzati választások történetében.

Végleges az önkormányzati választás jelölti listája Jánossomorján. A legérdekesebb hír, hogy Lőrincz György polgármester nem kapott kihívót, így a forgatókönyv szerint a harmadik ciklusát kezdheti meg. Ebben az esetben ugyanis már egyetlen szavazat elég a mandátumhoz. Ilyen különleges helyzet csupán pár van a megyében.

A nyolc képviselői székért 18-an indulnak. Ez a legkisebb mezőny 1990 óta, sokkal inkább a 30-as átlag jellemzi a jánossomorjai jelölti számot. A legkisebb 19 fő volt, épp tíz éve. Vannak olyan visszatérők, akik korábban már letették a zsetont a helyi politikai élet csocsóasztalára, de olyanok is, akik most először vállalnának ilyen szerepet.

Fotó: 2019 október

Két jelenlegi képviselőt nem látunk a jelöltek között. Nem indult Winkler László, aki már több cikluson keresztül viselt mandátumot, illetve az első ciklusa után felálló Jánó Zoltán sem. Így akár arra is van esély, hogy alapvetően átalakul a képviselő-testület – bár az öt éve a legtöbb szavazatot kapó élboly újra rajthoz áll.

Mindenki függetlenként indul, ami a korábban is mandátumot szerzettek többségénél nem meglepetés. Vannak, akik korábban szerepeltek már pártszínekben – bár legutóbb is volt példa független indulásra, párttámogatással.

Már túl vagyunk a választási sorsoláson is, így a jelölteket a szavazólapon való elhelyezkedésük sorrendjében mutathatjuk.

1. Madarász Tibor – Független
2. Lipovits Máté – Független
3. Lakatos Péter – Független
4. Smuk Csaba – Független
5. Horváth Dániel – Független
6. Kempf Ákos – Független
7. Gősi Zoltán – Független
8. Dr. Mihályi Zsuzsanna – Független
9. Bella Zsolt – Független
10. Prátser Krisztián – Független
11. Fördős Tamás – Független
12. Szántó Tamás – Független
13. Veres Dávid – Független
14. Molnár Gábor – Független
15. Horváth-Görgics Edina – Független
16. Maglódi Zsolt – Független
17. Péntek Lajos – Független
18. Horváth Gábor – Független

A német nemzetiségi listán hárman álltak rajthoz, Neuberger László, Kempf Ákos és Wennesz József Károly.

A két szomszédvárban, Újrónafőn és Várbalogon élesebb verseny rajzolódik ki. Várbalogon két polgármesterjelöltet és kilenc képviselő-jelöltet vettek nyilvántartásba, míg Újrónafőn három polgármesterjelölt és 10 képviselőjelölt indul.

A június 9- hármas választás minden fontos információját megtalálhatja a város honlapján (www.janossomorja.hu) és a valasztas.hu oldalon.

Hauptmann Tamás
2024.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-