Ünnepélyes keretek között avatta fel Jánossomorja a Doni Emlékkeresztet, amely mostantól a 2. magyar hadsereg kötelékeiben szenvedett katonák és munkaszolgálatosok emlékét őrzi a mosonszentjánosi temető bejáratánál. Az átadásra a doni katasztrófa 80. évfordulóján került sor.

Az ünnepélyes felszentelésen elsőként Lőrincz György polgármester mondott köszönetet minden közreműködőnek a város nevében. Kiemelte, a város egy hiánypótló emlékhellyel gyarapodott, hiszen nálunk is sok áldozatra, hozzátartozóra emlékeznek a helyiek.

Tóth Árpád Katonasír című versével Hauptmann Tamás emlékezett. Majd Veres Dávid helytörténet-kutató világította meg a történelmi hátteret, és azt, hogy ezen a helyen legalább 40, helyből besorozott katonát gyászol Jánossomorja. De ennél is jóval többeknek nyújt méltó emlékhelyet a kereszt, hiszen a történelem során ide költözők rokonságában is bőven akadtak ott elesettek.


Galéria a képekre kattintva!

A közel kétszázezres 2. magyar hadsereg teljes vesztesége halottakban – a nagyjából egyéves, keleti hadszíntéri tevékenysége során – közel 60-70 ezer fő, ez magában foglalja a 15 ezer főnyi munkaszolgálatos áldozatot is. A fogságba esettek és sebesültek számával együtt a veszteség a 100-120 ezret is elérhette.

Erdész Gábor, a helyi művészeti iskola tanára Erkel Bánk bánjának “Hazám, hazám…” című dalát játszotta el klarinéton, különleges szépséggel. Majd Kótai László atya áldotta meg az emlékművet és vezetett közös imát az elhunytakért. A megemlékezés végén sokan helyeztek el koszorút, mécsest a kereszt lábánál. Az avatás alatt a Mosonmagyaróvári Honvéd Hagyományőrző Egyesület adott díszőrséget.

Az emlékmű felállítását Lipovits Máté képviselő kezdeményezte, amelyet felkarolt a város önkormányzata. A nyers beton emlékmű maga is a jeges, havas pusztaság reménytelenségét, keménységét, ridegségét hivatott kifejezni. A tetején álló kettőskereszt pedig régi ismerős: Ez a renovált és felújított Hármashalom és Országzászló emlékhely korábbi keresztje, amit a rendszerváltás utáni visszaállításakor helyiek készítettek. Az emlékhely megálmodói nem hagyták az enyészetnek, és most új, méltó helyet találtak számára.

Az emlékmű tervezője és építkezési projektvezetője Zalán Zsolt volt. Lipovits Mátét az emlékhely részleteinek, pontos üzenetének kialakításában Veres Dávid és Hauptmann Tamás is segítette, többek között a felirat és az idézet kigondolásával. Így az emlékmű eredeti terve is kiegészült a keresztig lépdelő bakancsnyomokkal: Ezek a hóban a haza felé vánszorgó, de sokszor az otthon helyett az Isten színe elé jutó katonák szenvedését fejezik ki. A kereszt itt egyszerre jelenti a hazát és a mennyországot.

Németh Csaba helyi vállalkozó adományként biztosította a márványtáblát és a feliratozást, amit Szalai Ádám kőfaragó készített el. A területet a városüzemeltető tette az emlékhely szellemiségéhez méltóvá.

JTV

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-