Jánossomorján is elkezdődik a szúnyoggyérítési program a héten, idén is csak földi beavatkozást kapunk. A környező területeken, a Szigetközben, de még Győrben is heves a rovarok nyár eleji támadása, a korábbi esők és a hirtelen meleg kedvez a szaporodásuknak, háromnaponta új rovargenerációk kelhetnek ki.

Az első földi kémiai védekező gyérítésre június 17-én, napnyugta után kerül sor. Rossz idő esetén a tartaléknapok valamelyikén, június 18-án, vagy 19-én végzik el a beavatkozást Jánossomorja teljes területén, így Hanságligeten és Újtanyán is. Minderről a méhészeket is értesítette az önkormányzat. A füstös gyérítést több szakaszra osztva végzik, a belterületi főutakra később, a forgalom mérséklődésével kerülhet sor.

Az országos akciónak idén is része Jánossomorja, ahogy az évek óta. A szúnyogok szaporodásától függően az évi rendszeres akció május végén vagy június elején indul, és általában augusztus 20-ig tart. Ezalatt átlagosan tíz gyérítést végeznek Jánossomorján, állami forrásból, összesen, becslések szerint nagyjából 5-6 millió forint értékben.

A programot koordináló katasztrófavédelem ugyanakkor minden önkormányzatot kért arra, hogy jelezzék, ha lokálisan nem elegendő a beavatkozások száma. Az önkormányzat, ahogy tavaly, úgy idén is a nagyobb vizeket érintő baktériumos, biológiai gyérítés szükségességére is felhívta a hatóságok figyelmét tél végén.

Idén sem végezhetnek légi beavatkozást az akció keretében. Ezt a módot már tavaly sem engedélyezték, és az alkalmazott szerek körét is korlátozták, hogy környezetbarátabb legyen a beavatkozás.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra is, hogy minden lakó maga is sokat tehet a szúnyogok ellen, kertje, pangóvizei rendszeres, szakszerű kezelésével.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-