Sorok nélkül a reggel a helyi élelmiszerüzletekben. Úgy tűnik, fennakadások nélkül, jól bírták a helyi boltok, üzletek a szerdától életbe lépett négyzetméter-alapú vásárlófogadást. Még a reggeli munkába indulásnál sem alakult ki sorban állás az épületek előtt.

A nagyobb helyi élelmiszerüzletekbe átlagosan 30 vásárló mehet be egyszerre, a kisebbekbe átlagosan 10. Minden bolt csak annyi kosarat, kocsit helyezett ki, ahányan egyszerre az üzletben tartózkodhatnak. Ám ez inkább csak segítség a vevőknek, ugyanis a bent tartózkodó vásárlók létszáma a lényeges, nem a kosarak száma, tehát ajánlott nem csoportosan folytatni a vásárlást. A gyerekek és az időseket kísérők ugyanakkor nem számítanak bele a meghatározott létszámba.

Az üzletek vezetőinek reményei szerint ez a helyzet tartható is lesz, ám az nagyon fontos, hogy a vásárlók is legyenek egymásra tekintettel: Igyekezzenek alkalmazkodni a szabályokhoz, türelemmel fogadják az új rendszert, illetve, hogy magát a vásárlást is tempósan, egymásra odafigyelve intézzék.

Az intézkedések

Szerdától elkezdődött a fokozatos újranyitás, mivel átléptük a 2,5 millió beoltotti létszámot. Újra nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások, változott a kijárási korlátozás is.

A kijárási korlátozás rövidebb lett, este tíz órától kezdődik az eddigi nyolc helyett. Az üzletek reggel öttől fél tízig tarthatnak nyitva – ez az éjjel-nappalikra is vonatkozik. A szolgáltatások is a március 8-a előtti szabályok szerint működhetnek, helyiségiek nyitva lehetnek. A vendéglátóhelyek, éttermek továbbra is zárva maradnak, csak elvitelre és kiszállításra dolgozhatnak.

Ugyanakkor négyzetméter-alapú korlátozást vezettek be az üzletek, szolgáltatói helyiségek terén: ha a vásárlótér nem több, mint tíz négyzetméter, akkor egy embert fogadhat egyszerre, efölött tíz négyzetméterenként egyet. Mindez a vásárlók által használt vásárlói térre vonatkozik. A 14 év alatti gyermekek ugyanakkor bemehetnek, őket nem veszi figyelembe a rendelkezés – nyilvánvalóan főként azt a helyzetet könnyítve meg, amikor szülővel megy a boltba a gyermek. Nem kell figyelembe venni a 65 évet betöltött személyek segítőjét, illetve a fogyatékossággal élők segítőjét sem.

A helyi termelői piacon valószínűleg szintén nem lesz érezhető a korlátozás, mert egy, nagy vásárlói tér áll rendelkezésre, de itt is figyelni kell egymásra, a torlódás, zsúfoltság elkerülésére – Ebben az esetben a távolságtartás szabályait kell figyelembe venni!

 

JTV – HT

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-