Jánossomorja fejlesztési igényei is bekerültek a kisvárosok fejlesztését segítő program tervébe. Február végén látott napvilágot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által az elmúlt években kidolgozott Kisvárosi program.

A program kidolgozásában több mint hatvan polgármester és önkormányzati szakértő működött együtt, Magyar Kisvárosok Program Munkacsoport néven, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szervezésében. A települések, polgármesterek és szakértők bevonásával 2020 januárjában indult munkát a koronavírus járvány jelentősen lelassította ugyan, de 2020 áprilisa helyett 2021. elején elkészült a dokumentum.

Ez az anyag szolgáltatná az alapját annak a tervezett kormányzati programnak, amely az ötezernél nagyobb lakosú települések fejlesztését célozza meg, hasonlóan a Magyar Falu Programhoz, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár irányításával. Az állami program indulása a koronavírus járvány miatt ugyan bizonytalan még, de a támogatási igényeket, szükséges irányokat összegyűjtő dokumentum az állami támogatási program hasznos alapja lehet.

A program igyekezett felmérni a kisvárosok igényeit, gondjait és helyes válaszokat megfogalmazni rájuk. Vizsgálat területeik többek között a lakhatás, a közlekedés, a versenyképesség, az infrastruktúra, a szociális és egészségügy, az oktatás, sport, a közigazgatás, kultúra, a helyi adottságok kihasználása és az okos város, okos közlekedés.

A terv az elkövetkezendő hét évre fogalmaz meg fejlesztési programokat, irányokat. A munkában Jánossomorja fejlesztési elképzelései is szerepelnek, a várost Lőrincz György polgármester képviselte a kidolgozás folyamatában.

A tervezett programok között Jánossomorja számára több kiemelten hasznos terület is megjelent, amit Lőrincz György polgármester is képviselt az összeállítás során. Ilyenek az önkormányzati bérlakás-építési program, az önkormányzati tulajdonú bel- és külterületi utak felújítása, a kerékpáros hálózatok fejlesztése, a megújuló energiák hasznosítása, a városi terek, közparkok felújítása, építése, az egészségügyi és szociális fejlesztések, illetve a helyi adottságokra épülő „okos város” program.

 

JTV – HT

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-