Felvették a kesztyűt az illegális szemetelőkkel szemben jánossomorjai civilek – Vasárnap reggeltől kora délutánig négy jánossomorjai helyszínen tisztította meg az erdősávot egy maroknyi helyi civil. A közel 15 fős csapat a járványügyi és gyülekezési korlátozásokat betartva, kis csapatokban dolgozott egy-egy ponton, az Asdag-út, a hanságfalvi út, a Lókert, és a pusztasomorjai kutyaiskola mellett. Védőeszközöket és felszerelést az önkormányzat adott a csapatoknak, és megköszönte nekik a példamutató akciót.

Jánossomorja évek óta tart városi szemétszedő napot az országos TESZEDD-hez csatlakozva. Idén ez a járványhelyzet miatt bizonytalan ideig elmarad, ám az ezeken mindig aktív kemény mag most saját maga mutatott példát.

Télen már több ilyen napot szerveztek és terveznek is még, mondta el Kiss István szervező. Hangsúlyozta, mind fajtában, mind mennyiségben megdöbbentő szemeteket találnak rendszeresen: Háztartási szemét, kidobott teli szemeteszsákok, aludobozok és műanyag palackok kifogyhatatlan tárháza, pelenkák, állattetemek, de nagyobb járműgumik, sőt, búvárruha vagy gyermekjátékok, …de akár gyűjtők számára értékesebb régiségek is előkerülnek. “Érthetetlen, hogy az emberek miért dobják ki, viszik el erdősávokig, amikor a közeli hulladékudvarba nemcsak környezettudatosabb, de rövidebb, könnyebb is elszállítani – mondta Kiss István.

Fotó: Jánó Zoltán
Fotó: Jánó Zoltán

Kiemelte, többek között Fets Marika, Szabó János, Veres Dávid, Kiss Lajos és barátaik példája ösztönözte a szervezésre, akik egy-egy tél eleji kirándulás alkalmával álltak neki szemetet szedni, az akció elindítóiként. Testvére, Kiss Lajos maga is a Hanság szerelmese, és több éve rendszeresen, saját maga tisztítja a hanságfalvi út menti bokorsort. Teszi ezt töretlenül, bár a munka sziszifuszi, a szemét újra- és újratermeli magát, ő mégis eltökélt.

 

JTV – HT

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-