Csütörtökön, 2021. február 11-én már az egyik jánossomorjai háziorvosi körzetben elkezdhetik a regisztrált jelentkezők Covid-19 elleni vakcinával való oltásának első szakaszát. Ezzel elkezdődik a tömeges oltási fázis is Jánossomorján.

“…perhaps, the end of the beginning.”

„Ez nem a vége. Még csak nem is a vég kezdete. De, talán, a kezdet vége.” – Winston Churhill talán legismertebb háborús beszédének aforizmája ez, amit a brit miniszterelnök 1942. november 10-én mondott el a háború állásáról, reményteli szakaszba fordulásáról, mégpedig a második el-alameini csatában aratott brit győzelem alkalmából. Ezt jelentheti a most Jánossomorján is elinduló tömeges oltási fázis, ami még közel sem jelenti a védekezés enyhítését. Közel egy év telt el az első koronavírus-elleni intézkedések óta. Az első helyi Covid-gyanús eset tavaly március elején látott napvilágot.

A héten brit-svéd AstraZeneca vakcinával végzik el az oltást, amiből most 10 főre elég mennyiséget kapott a rendelő a megyei kormányhivatalokon keresztül. Az oltást végző Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos tájékoztatása szerint ezt a vakcinát a 18 és 65 év közötti korosztálynál használhatják. A regisztráltak névsorát a kormányhivatal juttatta el a háziorvosnak, ez alapján már értesítették is a jelentkezőket.

A kormányhivatalokhoz érkeztek az oltóanyagok, onnan szállították a kijelölt háziorvosi praxisokba – Jánossomorjára 10 adag jutott.  – Fotók: koronavirus.gov.hu

A háziorvosok keresik a regisztráltakat

Fontos, hogy a későbbiekben is a háziorvosok keresik fel azokat, akik soron következenek, és egyeztetnek velük a vakcina beadásáról. Mivel általában telefonon történik a megkeresés és egyeztetés, a háziorvosok kérik, hogy lehetőség szerint mindenki, aki regisztrált, fogadja a hívásokat, még akkor is, ha ismeretlen számról is érkezik a hívás, ezzel nagyban megkönnyítenék az ügyintézést a későbbiekben is.

A két másik helyi háziorvosi praxisnál egyelőre nincs információjuk arról, hogy mikor érkezik hozzájuk is oltóanyag.

A helyi oltási akció következő üteméről, folytatásáról sem tudni egyelőre részleteket.

Mint ismert, a tömeges mellett a másik, ún. ütemezett oltási fázisban az idős, krónikus betegek oltása már múlt héten elkezdődött. Őket a mosonmagyaróvári kórház oltópontjára utalták be a háziorvosok, a környék 30 háziorvosi praxisából mindenki 6-6 beteget küldhetett. Így Jánossomorjáról már 18-an kaphatták meg a vakcinát – ők Pfizer oltóanyagot.

Az oltóanyagok kapcsán Dr. Mihályi Zsuzsanna elmondta, az Astra-Zeneca vakcinát a 18 és 65 év közötti korosztály kaphatja, az ütemezett fázis idős, krónikus betegeit Pfizer vakcinával olthatják. A Moderna és a Szputnyik oltóanyag felhasználásáról korlátozásokat nem ismernek egyelőre.

Ugyanakkor a most zajló szakasz is a regisztrálás fontosságát emeli ki, hangsúlyozta a háziorvos: “Aki nem tette meg, kérem, hogy regisztráljon, mert – a mellett, hogy a kór legyőzését is ez jelenti  – segítheti a gördülékeny beavatkozásokat, megkönnyítheti a jelentősnek látszó munkát itt helyben is!”

A koronovirus.gov.hu közölte:  “Most országszerte 2040 háziorvosi praxis kapja meg az AstraZeneca vakcinát. Eddig egy, 20 400 ember beoltására elegendő szállítmány érkezett a brit-svéd készítményből, és csütörtökre további, 22 800 ember számára elég adagot várnak. Magyarország 6,5 millió adagot kötött le a brit-svéd vakcinából. Ez az oltóanyag könnyen kezelhető, hűtőszekrényben tárolható, tehát nem igényel speciális körülményeket, viszont mivel még a 60 év feletti korosztályban nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű vizsgálat a hatásosságáról, a fiatalabbakat oltják vele.”

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-