A járványhelyzet miatt szerényen ünnepelte Jánossomorja a magyar kultúra napját, a Himnusz születésnapját: a művelődési ház ablakaiban nyílt kiállítás. A járvány miatt az épület ablakaiban állítottak ki képeket, hogy minden arra járó szabadon megtekinthesse. Az Ablak-galériában elsőként Mátyás Ferenc helyi alkotó egykori és még álló paraszti pajtákból, górékból, régi utcaképekből álló grafika-sorozatát állították ki, amely február 14-ig látható. A rögtönzött megnyitón Lacknerné Fördős Klára igazgató hangsúlyozta a kultúra fontosságát, de maga az alkotó is a magyar kultúrával, nyelvvel kapcsolatos gondolatait, verseit mondta el.

Lőrincz György polgármester közösségi oldalán fejezte ki köszönetét minden, a helyi kultúra terén dolgozónak, csoportnak a nehéz helyzetben is fontos munkáért.

A városi könyvtár fejtörőkkel mozgatta meg az online közönséget. A helyi általános iskola videó üzenettel ünnepelt, ahol diákok szavalták el a Himnuszt, amelyet 1823-ben ezen a napon fejezett be Kölcsey Ferenc.

Az ilyenkor hagyományos városi díjazások is elmaradtak. Tavaly még megünnepelhettük a magyar kultúra napját, ahogy korábban minden évben. Ekkor adja át a helyi kulturális közalapítvány az önkormányzattal és a művelődési házzal együttműködve a város kulturális értékeiért járó díjakat. A Jánossomorja Kultúrájáért Díj hosszabb időszak munkásságáért jár, a Jánossomorja Építőköve Díj pedig a díjazott év egy kiemelkedő kulturális értékéért. Idén e díjak átadása elmarad, a járványügyi korlátozások miatt – remélhetőleg augusztusban már bepótolhatja ezt az művelődési ház.

 

 

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-