Fontos az idegenekkel szembeni óvatosság, de a megalapozatlan hírek terjesztése is nagy károkat okozhat. Erre hívta fel a figyelmet közösen a jánossomorjai rendőrőrs és az iskolavezetés, egy valótlannak bizonyult gyermekrablási ügy kapcsán. Január 22-én látott napvilágot: Félrevezethették a hatóságokat azok a fiatalok, akik nemrég egy Feketeerdőn történt emberrablási ügyről tettek tanúvallomás – elmondva a mosonmagyaróvári rendőröknek, hogy egy férfi az autójába akarta kényszeríteni egyiküket. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság által nagy erőkkel végzett nyomozati munka során kiderült, a sértett és a tanú vallomásai nem felelnek meg a valóságnak. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ezért hatóság félrevezetésének bűntette miatt eljárást kezdeményezett az egyik érintett fiatalkorúval szemben. A hatóságok hangsúlyozták, a valószínűleg kitalált történet miatt az elmúlt hetekben számos munkatárs fókuszált az ügyre, akik máshol is hasznos munkát végezhettek volna ez alatt.

 

Az eset kapcsán a környékbeli településeken is nagy riadalom támadt az elmúlt hetekben. A jánossomorjai körzeti általános iskolai pedagógusai osztályszinten, osztályfőnöki órák keretében is felhívták a gyermekek figyelmét az idegenekkel kapcsolatos megfelelő viselkedésre, és erre kérték a szülőket is – ugyanakkor a felesleges pánikot is szerették volna elkerülni, hangsúlyozta Bella Zsolt iskolaigazgató. A helyi rendőrőrs munkatársai is nagy figyelemmel működtek együtt az iskolával, figyelték az intézmények környékét, kamerafelvételeket. Az iskola és a helyi rendőrőrs is fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy az idegenekkel szembeni helyes viselkedés fontos tudnivaló a gyermekek számára, ugyanakkor a megalapozatlan, ellenőrizetlen hírek, álhírek terjesztése nagy károkat okozhat. Gellén Sándor, a helyi rendőrőrs helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy a lakosság bármilyen rendőrségi ügyre vonatkozó kérdéssel személyesen is bizalommal keresheti a helyi rendőröket.

Fotó: GYMS MRFK Bűnmegelőzési és Balesetmegelőzési Portál

A rendőrség pénteken megjelent közleménye szerint: “A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kényszerítés bűntettének gyanúja miatt folytatott eljárást egy 16 éves lány feljelentését követően ismeretlen tettessel szemben. A bejelentés szerint egy férfi az autójába akart kényszeríteni egy fiatal lányt. A rendőrkapitányság nyomozói a fiatalkorú sértett, valamint a tanúk által elmondott elsődleges adatok, illetve a bűncselekmény kiemelt súlyára tekintettel, nagy erőkkel kezdték meg a cselekmény elkövetőjének beazonosítását. Ennek során a nyomozók a bűncselekmény helyszínén és annak környezetében, valamint a szomszédos községben adatgyűjtést folytattak, tanúkat kutattak fel, illetve intézkedtek személyi és tárgyi bizonyítékok beszerzésére. A hasonló esetek megelőzése érdekében kiterjesztett bűnügyi, valamint rendészeti intézkedéseket vezettek be a környező településeken. Az alapos és minden részletre kiterjedő büntetőeljárás során a nyomozók megállapították, hogy a sértett és a tanúk által büntetőjogi felelősségük tudatában tett vallomások nem feleltek meg a valóságnak. Az érintettek folytatólagos kihallgatásaik során elismerték, hogy korábban a hatóság előtt valótlan nyilatkozatot tettek. A kényszerítés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűncselekmény hiányában megszüntette, és a fiatalkorú sértettel, illetve két hamisan nyilatkozó tanúval szemben büntetőeljárást kezdeményezett. A hasonló cselekménynek gondolt, a fenti ügyet követően pár nappal később tett állampolgári bejelentés alapján indult nyomozást a rendőrkapitányság a beszerzett információk alapján, szintén bűncselekmény hiányában szüntette meg.” (police.hu)

JTV – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-