Egy jánossomorjai hölgy két munkahelyi koronavírus tesztje lett pozitív a héten – a nagy átmenő forgalommal érintett munkahelyén ugyanis kéthetente végeznek ilyen gyorsteszt-vizsgálatokat. Pénteken már a mentőszolgálat vett megerősítő mintavételt Jánossomorján, fel is térképezték azokat a rokonokat, akik érintkezhettek a vizsgálatba vont személlyel. Végül összesen öt embertől vettek mintát, az eredmények a jövő hét elejére várhatók. Szombaton beszéltünk a családdal. Elmondták, minden érintett jól van, tünetek nélkül, otthoni járványügyi megfigyelésben. Ellátásukban a család, a barátok segítik őket, önkormányzati segítségre nem szorultak. Ölvedi István elmondta, „Párom édesanyja két különböző napon vett, munkahelyen elvégzett tesztje lett pozitív a héten, így pénteken kiérkeztek a mentősök, hozzájuk is, hozzánk is, öt személytől vettek összesen mintát. Tiszta hollywoodi volt, egy védőruhába beöltözött hölgy jött, kesztyű, maszk, plexi… Ő vette a mintát, orrból, egy pálcikával mélyre nyúlva, ami egy kicsit kellemetlen, aztán torokból is. Vérvétel még nem volt, ez az első kör. Egyelőre a továbbiakról nincs hírünk, hétfőre ígérték az eredményt. Mindenki jól van jelenleg, szerencsére. Rendőrségi ellenőrzést is kaptunk, hogy betartjuk-e a megfigyelést, most két hétig otthon kell maradnunk mindenképpen.” Párja, Baranyai Katalin, az érintett lánya hozzátette: „Nagyon kedves mindenki, a rendőrök a népegészségügyi szakemberek is, jól kezelik ezt a dolgot. A szomszédok, barátok is nagyon aranyosak, segítőkészek, jó visszajelzéseket kapunk. Szerencsére édesanyám is tünetmentes, kicsit fáradékony volt, de mára már semmi tünete nincs. Persze lelkileg nem egyszerű, de egyáltalán, az is bizonytalan, hogy ki hogy, honnan hozta haza ezt a vírust, hiszen nagyon kevés embert tesztelnek, főként azokat, akiknek a munkahelyük végezteti el ezt rendszeresen. Ki tudja, hogy itt is ki hogyan esett vagy nem esett már át ezen?”

Ahogy a járványügyi veszélyhelyzet alatt, most is, az önkormányzat is segítséget tud nyújtani azoknak, akik számára nehézséget okoz a mindennapi ügyintézés, önellátás. A városban többen is lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak, ők mindannyian veszélyeztetett országból érkeztek Jánossomorjára. A környék átfertőződéséről konkrét adataink nincsenek, mivel nincs általános tesztelés, csak az egészségügyi rendszerben jelentkezők, vagy a munkájuk, saját döntésük, utazásaik miatt tesztelt személyek eredményeiről tudhatunk. De továbbra is fontos a személyes higiénia, a védőtávolságok, aktuális szabályok betartása.

Dr. Mihályi Zsuzsanna ügyeletvezető háziorvos is a nyugalomra hívta fel a figyelmet. „Nagyon sok járványügyi megfigyelésen lévő személy van a településen jelenleg, de mind vendégmunkások, betegség miatti további karanténról nem tudok. Ez a helyzet is, mondhatni, semmi különlegest nem jelent az eddigiekhez képest. Fontos a nyugalom és az előírt járványügyi szabályok betartása.”

Lőrincz György polgármester is azt hangsúlyozta az ügy kapcsán, hogy a város továbbra is segítséget nyújt azoknak, akik járványügyi megfigyelésben vannak, és az ügyintézés, ellátás megoldhatatlan nehézséget okoz nekik, vagy családjuknak, barátaiknak. Ő is az érvényben lévő előírások betartására, a mindennapi élet felelős, de nyugodt folytatására hívta fel a figyelmet.

JTV

Képünk illusztráció – Forrás: medicalonline.hu

-hirdetés- -hirdetés-