A helyszínen vizsgálta a határnyitás lehetőségeit a megyei rendőrfőkapitány és stábja Lőrincz György polgármesterrel: Csizmadia Gábor rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos szerda reggel szemlélte meg a határszakaszt a polgármesterrel, hogy együtt felmérjék, a terület ad-e lehetőséget a jelen szabályok szerinti nyitásra.

A helyszínen kialakított közös álláspont szerint a régi parkoló felhajtója alkalmas az előírt határellenőrzési pont kialakítására, az infrastrukturális ellátás is megfelelően megoldható. Ebben a hatóság és az önkormányzat együttműködik. A jelen szabályok szerint az átlépők körét korlátozva, átlépési ellenőrzésekkel és valószínűleg adott nyitva tartási korláttal kerülhet sor a 8507-es úton fekvő Jánossomorja – Andau közötti átkelő megnyitására – a most érvénybe lévő szabályok szerint valószínűleg csak az ingázó magyar munkavállalók mehetnek, jöhetnek, az osztrák állampolgárok csak üzleti céllal használhatnák ezt az átkelőt.

A folyamat, hangsúlyozta a főkapitány, csak akkor indul el, ha a következő napok előre látható változásai erre lehetőséget adnak, esetleg nem teszik okafogyottá az intézkedéseket. A kérdésben a két ország külügyminisztériuma egyeztet, és az országos rendőrfőkapitányság hoz majd végső döntést. A felek úgy döntöttek, hétfőn, azaz május 4-én ismét megbeszélést tartanak a kérdésben, az addig kialakult helyzethez igazítják majd a következő lépéseket.

Csizmadia Gábor megyei rendőrfőkapitány és Lőrincz György a határnál

Korábban Lőrincz György polgármester lakossági kérésre kereste meg az illetékes minisztériumokat és országgyűlési képviselőket, mindenhonnan pozitív választ kapva.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-