Közös érdek a jánossomorjai határátkelő megnyitása – ennél konkrétabb válaszok még nem, de reménykeltő reagálások már érkeztek a polgármester határnyitást szorgalmazó megkereséseire az illetékesektől.

A Jánossomorja és Andau közötti határátkelőt március 13-án zárták le, az országos védekezési intézkedések részeként. Az itt élő ingázóknak ettől kezdve Fertőd–Pamhagen, vagy Hegyeshalom–Nickelsdorf nemzetközi határátkelőket kell választaniuk, ami 50–120 km-es kerülőt jelent, de kialakult várakozások miatt több órával is meghosszabbodhatott a munkavállalók napja.

Ezen szeretett volna változtatni Jánossomorja, főként, mert a délebbi osztrák-magyar határszakaszon több átkelő is szolgálja a két ország állampolgárainak átlépését, a Hegyeshalom – Fertőd közötti határszakasz hossza ezekhez mérten is kiemelkedő.

Lőrincz György polgármester a JTV-nek elmondta, a magyar külügyminisztériumot és a belügyminisztériumot is megkereste, de a térség országgyűlési képviselője, Dr. Nagy István segítségét is kérte, Bősárkányon keresztül pedig a csornai térség országgyűlési képviselőjét is megkeresték az üggyel. Lőrincz György kiemelte, közös érdek a nyitás: „Fontos, hogy elősegítsük, hogy minél előbb kinyithasson a jánossomorjai átkelő, a mi érdekünk is, hogy a helyi emberek munkája megmaradjon. Beszéltem Dr. Nagy István országgyűlési képviselővel, aki ígéretet tett a segítségre. Ő is úgy látja, hogy azzal, hogy az osztrákok enyhítettek a korlátozásokon, megnőtt az esély, hogy megnyisson a közeljövőben a mi határátkelőnk is.”

A külügyi tárca hivatalos válasza is reménykeltő. Mint közölték, az „ingázó munkavállalók mindennapjainak megkönnyítését célozva, folyamatosak az egyeztetések az egyes határátkelők újranyitásával összefüggésben. Valamennyi fél érdekelt a kialakult helyzet mielőbbi orvoslásában, így bízunk benne, hogy a jövőben kedvező hírrel tudunk szolgálni.” Bár konkrétumok még nem hangzottak el, Lőrincz György polgármester reményei szerint a határátkelő heteken belül újra megnyithat.

Meddig tart? – Március 13-án már visszafordították az érkezőket az reggel felállított határzártól Jánossomorjánál. 

 

JTV

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-