Segítség a házi karanténban lévőknek és rászoruló időseknek, nyugalom a gyógyszertárban, hazaérkezők tapasztalata – a legfontosabb helyi történések, tudnivalók.

EGÉSZSÉGÜGY – Nyugalom tapasztalható az egészségügyben, nem volt koronavírus-gyanús eset csütörtök reggelig – mondta el Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos.

GYÓGYSZERTÁR – Szerda zárási és csütörtök reggeli tapasztalat Jánossomorján, hogy itt is a nyugalom felé mozdul a helyzet. Helyreállnak az ellátás döccenői is a remények szerint: voltak ugyanis hiánycikkek, de csak azért, mert hirtelen gyorsan fogyott bizonyos gyógyszerekből, és ez logisztikai gondokat okozott. De csütörtökre már normalizálódni látszik a helyzet.

Az egyéni védekezés eszközei terén sincs ok az aggodalomra. A gyógyszerészek ajánlása szerint is a legfontosabb a rendszeres kézmosás. A szappan a leghatékonyabb a koronavírus kórokozója ellen. Kézfertőtlenítő azoknak fontos, akiknek nincs alkalmuk kezet mosni, úton vannak, olyan a munkakörük, stb. A patikában gumikesztyű és fertőtlenítő is rendelkezésre áll, és várnak is még további készleteket. Maszk országosan hiányzik jelenleg még. A patikában is felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a megfelelő védekezés és védőfelszerelés-használat fontos, a túlzásoktól tartózkodni kell, megfelelő munkához, tevékenységhez a megfelelő védőfelszerelést használjuk.

Úgy tudjuk, a helyi egészségügy számára hatóságilag küldenek védőfelszereléseket, kizárólagos felhasználásra. Ott nincs hiány.

VÉDŐNŐK, KISMAMÁK – A várandósokra, kismamákra, csecsemőkre nem jelent különleges veszélyt a koronavírus az eddigi tapasztalatok szerint, ám ők helyzetükből adódóan érzékenyebbek a fertőzésekre, ezért náluk az általános védelmi intézkedések, főként a kézmosás, fokozottan ajánlott. A helyi védőnők is arra kérik a várandósokat, kismamákat, hogy amit csak lehet, ne személyesen intézzenek. A szükséges személyes találkozókról pedig telefonon egyeztessenek időpontot. (06-96-225-084 / 30-913-8157 /20-459-8929 – vedonok@janossomorja.hu)

KARANTÉN – A házi karanténban szerdán 17 ember volt a városban. Ők mindannyian külföldi útról tértek haza, tünetmentesek – mondta a háziorvos. Köztük egy, aki hatósági karanténban van, vagyis olyan országból érkezett, amely szerepel a védelmi listában. Itt nagyon fontos az egyéni felelősség, hogy valaki bejelentse és be is tartsa a szabályokat, hiszen ha felelőtlenül létesítenek kapcsolatokat a környezetükkel, veszélyeztetik az egész közösséget. Minden esetben rendszeresen konzultálni kell a háziorvossal. Fontos, hogy az ellátókkal csak úgy érintkezzenek, hogy ne adhassák át az esetleges fertőzést. Ha valakinél a család, az ismerősök nem tudják megoldani az ellátást, az önkormányzat segít mind az élelmiszer, mind a gyógyszer és egyéb ellátás tekintetében.

IDŐSEK – A rászoruló idősek ellátásában is segít az önkormányzat, az élelmiszerbolttal is összefogva, úgy, ahogy a házi karanténba vonultaknál is teszi. Minden esetben a város meghirdetett elérhetőségein kérik jelezni az ilyen igényeket! (Lásd a város oldalát, Facebbok-oldalát, mobil-applikációját, a JTV Képújságját)

GYEREKEK – Sem a bölcsődében, sem az iskolában, sem az óvodában nem kért felügyeletet senki szerda és csütörtök reggel. Az intézmények április elejétől készülnek arra, hogy többen kérhetik a felügyeletet, addig azonban mindenki jelezte, hogy meg tudja oldani. A kormánydöntés szelleme szerint ilyen gyermekfelügyeleti lehetőség továbbra is annak járna majd, aki a védekezésben fontos szerepet tölt be, és családjában nem tudják ezt a gondot megoldani.

Az iskolai digitális oktatás beindult, szinte minden gyereket el tudnak érni az iskolák. Ugyanakkor a további türelemre is szükség van. A családsegítő elkezdte felmérni azokat a helyeket, ahol nincs számítógép, de lakossági összefogás is tapasztalható e téren.

A játszóterek bezártak ugyan, de a szülők együttműködésére is szükség van, hogy be is tartsák ezeket a szabályokat a gyerekek.

ELMARAD – A meghirdetettek szerint elmaradnak a programok és az alpolgármesteri, polgármesteri fogadóórák is. Helyette az online elérésre kérik a lakókat a vezetők.

JTV – HT

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-