Kedd estig, szerda reggelig is sok változás történt, de több téren már nagyobb nyugalmat, türelmet lehet tapasztalni. Újabb intézkedések, bolti korlátozások, fokozódik az idősek segítése – összeszedtük a legfontosabb aktuális, helyi tudnivalókat.

EGÉSZSÉGÜGY – Koronavírus-gyanús eset nem volt. A rendelőket érő roham is csillapodott, tapasztalatok szerint az influenza-szerű, megfázásos megbetegedések száma is stagnál. A háziorvosok számos ügyet intéznek telefonon, Dr Mihályi Zsuzsanna háziorvos elmondta, csak kedden közel 140 telefonhívást bonyolított le. A betegek sokan felmérik a veszélyt és saját felelősségüket, de vannak még, akik nem veszik ezt komolyan, pedig akár az utcán csoportban összeverődni beszélgetni is jelenthet veszélyt.

Az orvosok arra kérik a betegeket, hogy a kisebb, otthon is kezelhető tünetekkel ne forduljanak orvoshoz, őrizék meg a nyugalmukat. Viszont fontos, hogy minden komoly betegséget, tünetet jelezzenek telefonon a háziorvosnak, akármilyen betegségfajtáról is van szó: Ne maradjon senki és semmi ellenőrzés, orvosi figyelem nélkül!

A háziorvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy táppénzre vételre kizárólag betegségek, egészségügyi panaszok esetén, orvosi jellegű indokokkal nyílik mód.

KARANTÉN – A rendőrség továbbra is egy önkéntes házi karanténba vonult személlyel tartja a kapcsolatot Jánossomorján.

BOLTOK – A helyi üzletvezetők tapasztalatai szerint a felhalmozási láz már lecsengőben van. Árucikkek tartós hiányával sem számolnak, késések azonban előfordulnak, és jelentős áremelkedések is indultak. A boltokban magas szintre emelték a személyes védelmet, az üzletben egyszerre tartózkodó vásárlók számát majdnem mindenhol korlátozták, ők sorokban állnak, kint várakoznak, mindenhol türelmet lehet tapasztalni. Van élelmiszerbolt, ahol kiszállítják a beérkezett igényeket az idős vásárlóknak, összefogva az önkormányzattal. Kedden 20 főnél kevesebben éltek ezzel a lehetőséggel.

IDŐSEK – A rászoruló idősek segítségét az önkormányzat végzi. Mindenkinek igyekeznek támogatni, akiknek nincs segítségük és ellátásra, például bevásárlásra, gyógyszer vagy recept ügyintézésre, stb. szorulnak. Ezért arra kér a város, ha valaki segítségre szorul, vagy tudomása van ilyen személyről, jelezze! ( 0696/565-248 – ügyintéző: Gősi Barbara, e-mailen: gosib@janossomorja.hu, illetve az önkormányzati hivatali portálon: https://bit.ly/33s8VAQ )
De felhívták a figyelmet arra is, hogy minden család, barát, szomszéd a maga környezetében igyekezzen védeni és segíteni az idős ismerősöket. De maguknak az időseknek is fontos betartani ezt a korlátozást, minimálisra csökkenteni a megfertőződés esélyét.

Hétfőn este még úgy állt a helyzet, hogy a helyi idősek klubja és a város közösen kezdte el megszervezni a rászoruló idősek ellátását, azonban a védekezés szabályai gyorsan változtak, így kedden már új rendszert kellett felállítani. Az Idősek Klubja ugyan bezárt, de minden tagjukkal, már meglévő gondozottukkal személyesen foglalkoznak a munkatársak és az összes szolgáltatás üzemel, így a szociális étkeztetés, a házi jelzőrendszer és a házi gondozás is.

ÓVODÁK – Kedden az óvodákban már nem volt felügyeletet kérő gyermek. Elképzelhető azonban, hogy a következő hetekben olyan szülők kérhetik az óvoda segítségét, akik az egészségügyben dolgoznak, és már nem tudják megoldani máshogy a felügyeletet. A védekezés számára fontos feladatokat ellátókat ilyen módon segíthetik majd az óvodák.

ISKOLÁK – Az iskolákban sem volt felügyeletre jelentkező gyermek. Bella Zsolt igazgató elmondta, erre a hétre egy igény érkezett igény, de a rendelkezés értelmében csak azoknak a szülőknek a gyerekeit lehet fogadni, akik fontos feladatot látnak el a védekezésben. A kérvényező nem ebbe a körbe tartozott, és a munkáltatójával meg is tudta beszélni a szükséges változtatást. Távlati, tehát két-három hét múlva jelentkező igényekről nem tudnak.

Kedden már mindkét tagiskola lépéseket tett a digitális oktatás elindításáért. Megtörtént a gyerekekkel való kapcsolatfelvétel is. Az oktatást, a tananyagok megosztását egy egységes e-mail és tárhely-rendszeren keresztül végzik majd, amihez készíteni kellett egy fiókot – akinek nem volt. Sok iskolában a Kréta felületet használják, de az országos terheltség miatt ez sokszor leáll, akadályozott, mondta az igazgató, ezért döntöttek egy másik rendszer használata mellett. A tanulók elérése, a rendszerhez való hozzáférés a keddi nap végére már közel száz százalékos lett.

Bella Zsolt igazgató elmondta, türelmet kérnek a családoktól, diákoktól, mert minden érintett most tanulja a folyamatokat, a pedagógusok is most ismerkednek a lehetőségekkel, sok a megbeszélés, egyeztetés is. Felmérték azt is, hogy van-e megfelelő eszköz minden gyereknél, családnál, amivel tud kommunikálni, tanulni. Bella Zsolt szerint ez nagyjából 97 százalékban rendelkezésre áll. Ugyan van, ahol több gyerek kénytelen megosztozni egy-egy eszközön, de ez a tanulást nem gátolja, így is teljesíthetők lesznek a feladat. Bizonyos feladatoknál jelenthet kisebb akadályt, ha csak mobiltelefon áll egy-egy diák rendelkezésére. Van, akinek nincs semmilyen digitális eszköze, nekik papíralapon osztják majd ki a feladatokat és úgy is várják vissza. A pedagógusi karnál nincs eszközkorlát, mindenki tud dolgozni az új rend szerint.

Jellemző ugyanakkor, hogy túlkínálat lett a digitális tananyagok terén. A gyerekek maguk is sokat tehetnek a készülésért, hiszen például számos netes vagy televíziós csatorna, oldal közvetít vagy oszt meg tanulást segítő anyagokat. Az igazgató ugyanakkor az egységesség érdekében a tanárok által küldött anyagok mentén való haladásra kér, persze segédleteket, plusz anyagokat ajánlott nézegetni, ahogy korábban is. „A hetet mondhatjuk tesztüzemnek, megnézzük a tapasztalatokat minden oldalról, és lépünk a tökéletesítés felé. Türelmet kérünk!” – mondta az igazgató.

KONYHA – Az iskolakonyha teljes üzemben működött kedden, 140 adagot készítettek. Az intézmény azt kéri továbbra is, hogy lehetőség szerint vigyék el az ételt a megrendelők. Ez egyébként nagy hatásfokkal működött is eddig. Ehhez kapcsolódik hogy a helyi éttermek nyitva tartási korlátozásai az ebéd és ételkiszállítást nem érintik.

EGYHÁZAK – Kedd reggelre a hazai református, délutánra pedig a katolikus egyház is komoly korlátozásokat vezetett be.

Vasárnaptól nem tartanak katolikus szentmiséket Jánossomorján sem. A híveknek az online, rádiós és televíziós közvetítéseket ajánlják, de Jánossomorján is tettek lépéseket ezügyben. A templomok nyitva maradnak, de kérik az idős híveket, hogy csak saját belátásuk szerint látogassák a templomot. A temetéseket megtartják, de egyszerűbb formában.

A Jánossomorjai Református Egyházközség a Magyar Református Egyház Zsinati Elnökségének utasítását követi, amely további intézkedésig szüneteltet minden egyházi alkalmat. A temetéseknél kérik csak a szűk család részvételét. A lelkészi hivatalban telefonügyeletet tartanak, az egyházi adminisztrációt online végzik.

HATÁR – Kedden – és szerda reggel is – a környék határátkelőin korlátozásokkal, de zajlott a forgalom. A határzár szerint Magyarországról kifelé mehet mindenki, befelé csak a magyar állampolgárok. Vagyis az ingázó jánossomorjai munkások is mehetnek, esélyesen Fertőd és Sopron felé, Hegyeshalomban a feltorlódott bolgár és román utazók okoznak fennakadásokat. Úgy tudjuk, Várbalog térségében a zöld határ ellenőrzését is fokozták kedd estétől.

BEZÁRTAK A JÁTSZÓTEREK – Kedden rendelkeztek arról is, hogy Jánossomorján szerdától bezárnak a játszóterek, fitnesz-parkok, szabadtéri sportpályák. Itt is kialakulhatnak ugyanis nagyobb társaságok, főleg az iskolabezárás után. A város plakátokkal is felhívja erre a figyelmet.

Több sportkör, klub, edzés is szünetel, a megyei labdarúgó bajnokságot is felfüggesztették

JTV – HT
2020.03.18.

-hirdetés- -hirdetés-