Hétfőn számos fronton lépett szintet a helyi védekezés Jánossomorján. Itt összeszedtük a legfontosabb aktuális, helyi tudnivalókat!

AKI TEHETI, MARADJON OTTHON – A kormányzati operatív törzs mai sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, a koronavírus terjedésében hazánkban a csoportos fertőzés szakaszába lépünk, már nem lehet visszakövetni, ki hogy, hol kapta el a vírust. (Ma estére már mosonmagyaróvári fertőzöttet is találtak, aki Barcelonából jött haza nemrég.) Ezért a legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon. Minden emberi érintkezés veszélyforrást jelenthet, csökkentsük, a kézmosásról pedig nem lehet eleget beszélni!

VÁROSI IRÁNYÍTÁS – Hétfő délelőtt a városházán ültek össze az oktatási-nevelési intézmények vezetői, a polgármester, a városüzemeltető, a jegyző, illetve lakosságvédelmi, informatikai illetékesek is. Ez rendszeres lesz, a városvezetés és a különböző ügyekben illetékes helyi szakemberek operatív értekezleteken, jellemzően videokonferenciákon egyeztetnek majd egymással. Valószínűleg a képviselő-testület is hasonló módon folytatja a munkát.

A városvezetés ma reggel hangsúlyozta, hosszú védekezésre kell felkészülnünk! Bár intézkedés és előírás nincs erre, mégis fontos a lehetőségekhez képesti egyéni, családi izolálás, vagyis, hogy csökkentsük minél kisebbre a közvetlen találkozásokat, a közösségekben való részvételt. Korlátozzuk a munkára, a családra, boltba járásra ezeket a teendőket!

FELELŐSEN – Az oktatási-nevelési intézményeink ma bezártak a gyerekek előtt, csak azok a családok fordulhattak az intézményekhez, akik nem tudták megoldani a felügyeletet. Ma reggel az óvoda négy tagintézményeibe a 130 gyermekből csupán 7 érkezett, de holnaptól már remélhetőleg ez a szám is csökken. A bölcsődében a 31 gyermekből senki nem érkezett be. Az iskolába sem jött diák. A nemzetközi és országos rendelkezések szellemisége amúgy is azok számára célozza leginkább ezt a felügyeleti lehetőséget, akik a védekezésben fontos feladatot látnak el, egészségügyben, települési védekezésben, irányításban, ellátásban dolgoznak. Jánossomorja is erre kéri a szülőket.

Az iskolákban ma reggel értekezlettel kezdtek a tanárok, főként a digitális oktatás mikéntjéről. Erről az iskola a saját csatornáin tájékoztatja majd a szülőket, családokat. Az iskolakonyha étkezési szolgáltatása kapcsán is nyugalomról szóltak a tapasztalatok, sokan jelezték igényeiket, de ez várhatóan még teljesebb lesz holnap.

FONTOS AZ IDŐSEK VÉDELME – A város az idősek védelmére szólít fel. A veszélyeztetett korúak lehetőség szerint izolálják magukat, azaz, kerüljenek el minden közösségben való részvételt, tömeget! Fontos, hogy egy idős se maradjon egyedül, segítség, ellátás, figyelem nélkül!

A város arra kéri a családokat, rokonokat, barátokat, szomszédokat, hogy segítsék a rászoruló időseket! Vállaljanak helyettük boltba járást, gyógyszerintézést vagy mást.

Leáll holnapra a városban – és a teljes járásban is – az Alapszolgáltatási Centurm által működtetett Idősek Klubja munkája március 17-től. De az ott dolgozók a házi segítségnyújtásban segítik továbbra is az ellátottakat, illetve nyit azok felé is, akik eddig nem vették igénybe a segítséget, de most szükségük lenne rá. Jellemzően azokról van szó, akik egyedül élnek., ne szoruljon a zsúfolt közösségekbe, boltokba, gyógyszertárba járásra! De maguknak az időseknek is fontos betartani ezt a korlátozást! A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés is folyamatos marad – utóbbiban azonban nem ételhordóznak tovább, papírtálcákat használnak mostantól.

Ha segítségre szoruló, egyedül élő idős, vagy ilyen személyről tudomása van, itt tudja jelezni: Nagy Krisztina családsegítő – 06204970445; Idősek Klubja, Jánossomorja – 06204824689; Jánossomorja Város Önkormányzata – 0696565240

HATÁRZÁR – Hétfőtől teljesen lezárták a határokat a személyforgalom előtt, ami sok jánossomorjai ingázót érint, akik a helyi átkelő lezárása után körbe jártak munkába, bevállalva a kiszámíthatatlan várakozást is.

BETILTÁS – A sportrendezvények, szórakozó-rendezvények, mozik, színházak, múzeumok, stb. látogatását országosan betiltották. Vallási rendezvények egyelőre megtarthatók. Posta is lesz. Az üzleteknél, vendéglátóhelyeknél is korlátozások léptek életbe, csak az élelmiszerboltok, drogériák, háztartási tisztítószer- és vegyianyag-üzletek, dohányboltok, töltőállomások tarthatnak nyitva 15 óra után. A szolgáltatásokat ez nem érinti. Ennek megszegése szabálysértésnek minősül, aminek büntetése 500 ezer forintig terjedhet. Jánossomorján több éttermet is érint a korlátozás, de a menü házhoz szállítást egyelőre ez nem korlátozza információink szerint. A helyi kulturális intézmények már hétfőtől bezártak a látogatók, csoportok előtt.

A város üzletei gyorsan reagáltak, ma délelőtt már a legtöbb helyen korlátozták az üzletben tartózkodók számát, az épület előtt nyugodt sorban állás volt tapasztalható. Bent védőeszközökkel látták el a dolgozókat, szigorították az élelmiszerkezelést, -érintést a vásárlói terekben. Több bolt is kapcsolatba lépett az önkormányzattal a legjobb megoldások gyors lebonyolításáért. Van olyan helyi élelmiszerüzlet, amely példaértékűen ki is szállítja a veszélyeztetett időseknek a vásárolni valót, ha azt előzőleg jelzik nekik.

NINCS SZEMÉLYES ÜGYFÉLFOGADÁS – A Jánossomorjai Közös Önkormányzati hivatal mindhárom irodájában, Jánossomorján, Várbalogon és Újrónafőn egyaránt határozatlan ideig szünetel a személyes ügyfélfogadás. Helyette a telefonos és online ügyintézést, segítségnyújtást ajánlja a hivatal. A halaszthatatlan, kötelező személyes megjelenéseknél a fokozott fertőtlenítést írják elő. Házasságkötésnél is pár főben maximálták a jelenlévők számát – részletekről a hivatal ad tájékoztatást.

ÜGYFÉLSZOLGÁLATOK – A legtöbb városunkban is feladatot ellátó szolgáltató korlátozta vagy megszüntette a személyes ügyfélszolgálatot, online vagy telefonos kapcsolattartásra kéri az ügyfeleket. A helyi pénzintézetekben is korlátozásokra, távolságtartásra, sorban állásra kell számítanunk.

VÁLTOZÓ EÜ-ELLÁTÁS: Korlátozták a 65 év feletti egészségügyben dolgozók munkavégzését. Így Jánossomorján jelenleg két háziorvos végez rendelést, a harmadik praxis betegeinek ellátását helyettesítéssel oldják meg. Az állam arra kéri a kimaradókat, más módon segítsék az egészségügyi védekezést, akár telefonos segítségnyújtással, tapasztalatok átadásával.

Országosan és helyi szinten is a sürgősségi betegellátásra nyílik csak lehetőség, a tervezett, időpontra történő szakellátásokat elhalasztották – így például a fogászati ellátásban is így történt Jánossomorján. A magánrendelések tekintetében is tárgyalnak hasonló korlátozásokról állami szinten.

HOGY VÉDEKEZZÜNK – Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos felszólított mindenkit a pánik, a téves információk elkerülésére. Az egyéni védekezésnek számos vadhajtását is el kellene kerülni. A maszkot a betegre (!) teszik az egészségügyben, hogy a cseppfertőzés ne kerüljön ki. Egészségeseknek teljesen felesleges a maszk viselése. Otthonunk, munkahelyünk tisztán tartása azonban nagyon fontos, a gyakran megérintett felületeket mossuk rendszeresen, fertőtlenítsük. A lehető legtöbbször mossunk kezet, alaposan, szappannal! Csoportokkal foglalkozók számára a váltás ruha is hasznos lehet. Kíméljük a háziorvoskat is, apróságokkal ne forduljon hozzájuk.

Fontos az is, hogy tudjuk, a koronavírus alapvetően cseppfertőzéssel terjed. Vagyis a köhögés, tüsszentés során a levegőbe kerülő fertőző nyálcseppek a másik ember orrára, szájára kerülnek, illetve, ha ezekkel a nyálcseppekkel szennyezett felületekről a kezünkkel visszük orrunkhoz, szánkhoz a vírust. A vírus jelen tudásunk szerint rövid ideig képes életben maradni csomagolási felületeken, érzékeny a beszáradásra, UV fényre, környezeti hőmérsékletre. Hosszabb életben maradásához élő sejtre, szövetre van szüksége. A szolgáltatók által megfelelően kezelt ivóvíz és szennyvíz sem ad lehetőséget e a kórokozó terjedésére.

 

Hauptmann Tamás
JTV
2020. 03. 16.

-hirdetés- -hirdetés-