Veszélyhelyzetet és rendkívüli jogrendet rendelt el a magyar kormány a koronavírus-fertőzés elleni intézkedésként. Jánossomorján egyelőre kevés területet érintenek a rendelkezések. Jánossomorja Város Önkormányzata is felhívást tett közzé a legfontosabb teendőkkel a megelőzés érdekében. Egy helyi, vírusgyanúval vizsgált, de attól mentesnek bizonyult személy a megelőzésre és a megfelelő eljárásrend betartására hívja fel a figyelmet.

Kép: koronavirus.gov.hu

A veszélyhelyzeti intézkedések minket érintő talán legnagyobb volumenű része az, hogy visszaállítják a határellenőrzést a schengeni határokon. Az Olaszországból érkezőket két hét otthoni karanténra kötelezik, rendőrség által szankcionált otthonelhagyási tilalommal. A határellenőrzés módjáról még nem tudott tájékoztatást adni a rendőrség, így arról sem, hogy a jánossomorjai átkelőt milyen intézkedés érinti majd. Az éjfélkor életbe lépő intézkedésekről az ORFK sajtóosztálya még szerda éjjel sem tudott konkrét tájékoztatást adni.

Az egyetemeken távoktatásra állnak át, de az általános és középiskolákat nem zárják be, tekintettel arra, hogy a gyerekek jellemzően nem kapják el az új vírust. Az óvodáknál, bölcsődéknél ezt a fenntartókra bízza a rendelkezés. A jánossomorjai iskolákban a péntekre tervezett nemzeti ünnepi emlékezést már osztályonként tartják meg, a közös rendezvények elmaradnak.

A 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket azonban megtiltja a kormány. Ez Jánossomorján nem érint egyelőre egy városi eseményt sem – ha mégis, arról a város azonnal tájékoztatást ad ki. A legközelebbi ilyen a városi március 15-i nemzeti ünnep, amely idén teljes egészében szabadtéri lesz. A rendelkezés éttermeket, gyárakat, bevásárlóközpontokat nem érint, színházat, mozit viszont igen.

A 60 évesek rendezvénylátogatásának tilalmára azonban már korábban felhívta az idősek figyelmét a kormány, hiszen úgy néz ki, ez a korosztály az, amelyik a legjobban kitett a vírusnak. Ennek szellemében Jánossomorján a Balassi Bálint Nyugdíjas Klub nőnapi ünnepsége már el is maradt.

A város háziorvosai is csatlakoztak az önkormányzat felhívásához, tanácsokkal, a betegek számára biztosított megelőző segítséggel (lásd erről részletesen a közleményt). Hangsúlyozták, nem csak a koronavírus, hanem a szintén járvány-mértéket elért influenza is indokolja az óvatosságot. Így arra kérnek, csak valóban nyomós indokokkal keressük fel a zsúfolt rendelőintézeteket, segítséget nyújtanak abban is, hogy a receptiratást online vagy telefonon is elindíthassuk. Nyomatékosítják a megelőző intézkedéseket, főleg a rendszeres kézmosást.

Ők, mint az egészségügyi védelmi lánc és jelzőrendszer első, fontos állomásai többek között arra kérik a betegeket, aki gyanús tüneteket észlel magán, telefonon jelentkezzen háziorvosánál, felelősen megelőzve így a fertőzés továbbadását, emelte ki Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos. A közlemény hangsúlyozza, Jánossomorján egy személyt vizsgáltak meg, aki hétfőn saját maga jelentkezett a számára gyanús tünetekkel háziorvosánál. A győri kórházba szállították, ahol a vizsgálatok után gyorsan megállapították a szakemberek, hogy tünetei nem utalnak koronavírusra, rövid megfigyelés után haza is engedték.

Lőrincz György polgármester a JTV-nek elmondta, a városvezetés folyamatosan figyeli a helyzet alakulását, a kormányzati rendelkezéseket, és szoros a kapcsolat a helyi egészségügyi, háziorvosi hálózattal is. A lakosságot a megfelelő időben, a város információs csatornáin tájékoztatják a különböző intézkedésekről. „Egyenlőre az a fontos, hogy tegyünk meg mindent a megelőzésért mi magunk, felelősen, de ne pánikszerűen.”

A szakemberek ugyanis felhívták a figyelmet arra, ha a megfelelő megelőző intézkedéseket minél többen, rendszeresen végzik el, azzal lelassítható a vírus terjedése, és a megfertőzöttek száma is jelentősen mérsékelhető. Ezzel pedig megakadályozhatjuk az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését is, ami a járvány kezelésének egyik kulcsa lehet.

Forrás: Index / Carl T. Bergstrom

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-