Egy sor vizsgálat kötelezte a helyzet rendezésére a hulladékdepónia működtetőjét, hiszen nyár óta folyamatosak a fellobbanó tüzek a területen. Ez nemcsak próbára teszi a tűzoltókat, de nagy erőket is köt le, drága mulatság.

Háromszor is lángolt a hulladékdepónia az ünnepek alatt. Legutóbb az év utolsó hajnalán és január harmadikán, pénteken kora reggel vonultak a hivatásos és a jánossomorjai önkéntes tűzoltók, akik már a karácsonyt is ott töltötték, ahogy számos napot a nyári kigyulladás óta.

A hulladéklerakó nyár óta rendszeresen kap lángra, igaz, a lakosságot veszélyeztető légszennyezést egyik alkalommal sem észleltek a katasztrófavédelem mobil laborjának vizsgálatai. A felszín alatt izzó szemetet csak nagyobb földfedéssel lehetne hatékonyan eloltani, elzárva a bomláskor termelődő gázok által is táplált égést a levegőtől.

A tűzoltók megállapításai szerint sem a megfelelő földmennyiség, sem a megfelelő munkagépek nem álltak rendelkezésre a telepen nyáron, és azóta is többször tapasztaltak hiányosságokat, elégtelen készenlétet e téren.

Az ügyben több vizsgálat is indult már a katasztrófavédelem és a megyei kormányhivatal környezetvédelmi ügyekben illetékes osztálya részéről. A kormányhivatal tájékoztatta a JTV-t arról, hogy kötelezte a céget a hulladéklerakó folyamatos, napi takarására, a domb rézsűinek megfelelő kialakítására, intézkedési terv készítésére és bírság megfizetésére is. Ezeket a hatóság ki is kényszeríti, tájékoztatott a kormányhivatal.

A Rekultív Kft. a Kisalföld című megyei napilapban ígéretet tett a helyzet gyors javítására. Kiemelték, ennek érdekében vezetői szintű személycserék is történtek, fejlesztési terveket készítettek. Jánossomorja önkormányzata is folyamatosan segítette az oltást és köszönetet mondott minden részt vevő tűzoltónak az áldozatos munkáért. A város folyamatos kapcsolatot tart a katasztrófavédelemmel és előrelépéseket is szorgalmaz a helyzet rendezéséért.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-