Az elmúlt hetekben több jánossomorjai kapcsolt izgatottan a „Séfek séfe” című műsorra, de nem mindenki tudja, hogy egy helyi illetőségű fiatalembernek, Cser Ádámnak is szurkolhattak a képernyők előtt. A jánossomorjai gyökerekkel rendelkező versenyző fiatalon elkerült városunkból, de iskoláira, tanáraira a mai napig szívesen emlékezik, ahogy városunkra is. Mint a JTV-nek elmondta, sok szép gyermekkori emlék köti ide.

Ádám már a válogatón lenyűgözte a séfeket, így egyenes útja volt a műsor további részébe, ahol már élesben bizonyíthatott, majd később a kék csapat oszlopos tagjaként mutathatta meg, hogy mit tud. A műsor elején még csak reménykedhettünk benne, hogy sokáig szurkolhatunk neki, most viszont már biztosan tudjuk, hogy az elődöntőben főzhet és döngetheti a döntőbe jutás kapuját.

A műsorban séfek, szakácsok és amatőr séfek is versenyeznek a fődíjért, és Ádám is az utóbbi kategóriába tartozik, hiszen neve alatt is azt olvashatjuk, hogy amatőrként séf helyettes. Ez onnan is adódik, hogy eredetileg faipari technikumot végzett, majd utána marketinggel is foglalkozott és felszolgálást is tanult, de mindezek mellett a konyhán helyezkedett el, séfként dolgozik jelenleg is. A konyha iránti szeretet már korán kialakult nála, hiszen már az iskola mellett is étteremben dolgozott, a fordulópontot pedig az jelentette nála mikor a Mews of Mayfair londoni étteremben privát vacsorát készített többek között Donatella Versacce-nak, Sir Sean Connery-nak és Tony Blair-nek is. London sok magyar számára vonzó lehetőség karriert építeni vagy éppen nyelvet tanulni, Ádámnak viszont nővére is kint él már 14 éve, így őt követte Angliába. Így került a neves londoni étterembe is, ahol kitartásának és soha meg nem szűnő kíváncsiságának köszönhetően meglátták benne a lehetőséget, és mivel rendkívül ambiciózus személyiség, sikerült neki szinte a ranglétra legfelső fokáig menetelnie, és séfhelyettesként dolgozhatott. A szakmai sikerek után úgy gondolta, hogy egy főzőműsorban is összeméri tudását a jelentkezőkkel, így került a „Séfek séfe” című műsorba a TV2 csatornán. Hosszú heteken át különböző feladatok elé állították a versenyzőket, akiknek első körben csapatban, majd egyénileg is kellett főzniük. Ádám elmondta, hogy egy ilyen versenyre nem igazán lehet külön készülni, ő is minden esetben a szakmai tudására hagyatkozott. Ennek ellenére nagyon embert próbáló napok voltak ezek, hiszen a versenyzőknek napi 12-14 órán keresztül kellett nem csak fizikálisan teljesíteni, hanem fejben és szívben is mindig a maximumot nyújtani. A verseny másik nehézsége az volt, hogy a csapatokat amatőr és profi szakácsok alkották. Így a szakmai tudás sem volt azonos mindenki esetében, ezt, ahogy a műsorban is láthattuk már, Ádám is sokszor nehezen kezelte. Elmondta, hogy bár alapvetően szereti a csapatmunkát, de leginkább azt szereti benne, ha ő vezetheti a csapatot, ez viszont a versenyben nem gyakran alakult így, viszont ezekhez a helyzetekhez is tudni kellett alkalmazkodni. A verseny számára óriási megtiszteltetés volt, hiszen több ezer jelentkező közül kerülhetett be a legjobb 18 versenyző közé, akik 6 fős csapatokban dolgoztak egy-egy séf irányítása alatt. Ádám séfje Wolf András volt, ám mentalitásban Vomberg Frigyes áll hozzá a legközelebb, a jövőben vele dolgozna együtt szívesen. Bár a műsor legizgalmasabb része még hátravan, az elődöntő és a döntő, de a forgatások már rég befejeződtek. Ádám elmondta, hogy sok dolgot csinálna már másként szakmailag, de meg semmit sem bánt a műsort alatt, mindig önmagát adta, ez is hozzájárulhatott a sikeréhez.

 

Kajtár Éva – JTV
Fotók: Cser Ádám / TV2

-hirdetés- -hirdetés-