Mindenszentek és halottak napján ismét a virágokkal, koszorúkkal és mécsesekkel feldíszített síroknak és a csendes emlékezésnek adtak helyet a temetők. Péntek délután mindhárom sírkertben imádkozhattak is a hívek a kápolnáknál, a síráldásnál.

A sírok ünnepek előtti rendezéséhez a város biztosított kavicsot, de több őszi felújítás is befejeződött már, járdaszakaszok megújultak meg és a hangosítást is használhatják már a szertartások alatt mindhárom helyen. A rendőrség és polgárőrség járőrei ellenőrzésekkel biztosították az emlékezés zavartalanságát a hétvégén.

A templomokban is emlékezhettek a hívek. Pénteken mindhárom templomban miséket tartottak, halottak napján pedig csendes miséken emlékezhettek halottaikra a hívek. Kótai László atya prédikációiban arra hívta fel a figyelmet, hogy halottak napján hálát mondhatunk mindazokért, akik szebbé tették az életünket, de már nincsenek közöttünk. Mindenszentek ünnepén pedig a külön ünnepnappal nem rendelkező szentjei előtt tiszteleg az egyház. De ez a nap alkalmat ad a környezetünkben élő igaz emberek ünneplésére is, ami sokszor nem a nagy tettekben, hanem a hétköznapi, kis dolgokban is kiteljesedhet.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-