A szülőföldért cselekedni, ezt tartják legfontosabbnak és ajánlják a kortársaknak is a kitüntetettek: Mátyás Ferencet díszpolgárának, Fettik Ferencet pedig tiszteletbeli polgárának választotta Jánossomorja. Luka János képviselőnek, aki 29 év testületi munka után nem indul újra, szintén köszönetet mondott a város.

Értékes, évtizedes szolgálatukért mondott köszönetet Jánossomorja több fontos személyiségnek. Szombaton, a városházán tartott ünnepi testületi ülésen adták át a város dísz- és tiszteletbeli polgári címeit. Az első mozzanatként a testület, mely hiányosan ugyan, de jelen volt a fontos ünnepen, jelképesen szavazott a díj odaítéléséről. Az ünnepi műsorban szavalatok és a zeneiskola tanárainak muzsikája hangzott el. A város elismerő címeinek odaítélésére 2016-ban volt példa legutoljára.

Galéria a képekre kattintva!

Mátyás Ferenc: Elvárja a szülőföldhöz való kötődést

A város díszpolgára Mátyás Ferenc lett. Jánossomorja oktatási, sport, civil és kulturális életében évtizedeken át, és most is egyaránt aktív nyugalmazott iskolaigazgató megtiszteltetésként vette át a díjat a város polgármesterétől. A hetedik kötetén dolgozó Mátyás Ferenc verseiből is hallottunk pár szülőföldhöz kötődő írást. Méltatásában kiemelték az oktatás terén elért eredményeit, nevéhez fűződik például a Klafszky-iskola névadása, fejlesztése, a német nyelvoktatás erősítése. Sporteredményei között a teke és az ifi labdarúgócsapat felkészítése emelkedik ki. Aktív helytörténet-kutató, rajzban és írásban egyaránt, több civil szervezetben is segítette a várost. A Pusztasomorja múltját különösen szívügyeként kezelő díjazott fontosnak tartja a szülőföldhöz való kötődést annak, aki itt a Hanság gallérján születik. Ez az, amit el is vár a következő generációktól. Minden díjazottat rokonai, családja is elkísért. Itt ünnepelt Burján Csaba, hazánk olimpiai bajnok gyorskorcsolya csapatának tagja, Mátyás Ferenc unokája is. Ő kiemelte nagyapja iránti tiszteletét, azt, hogy egyenrangú emberekként bánt a gondjaira bízott ifjú, gyermekekkel, kis sportolókkal. Számára is példaértékű az az aktív öregkor, amit nagyapja gyakorol.

Fettik Ferenc: A fiatalok vegyék kezükbe a sorsukat

Jánossomorja tiszteletbeli polgára Fettik Ferenc lett. Feri bácsi az ’56-os forradalom helyi eseményeinek résztvevője volt, amiért menekülnie kellett. Svájcban telepedett le és épített karriert, de szíve mindig visszahúzta. Mióta teheti, évente több hónapot tölt szülőföldjén, aktív résztvevője a rendezvényeknek, segíti a helytörténeti kutatásokat, hagyományápolást és számos ügy támogatója, fő mecénása volt. Ő több helyi fiatalt ösztönözne a közéleti szerepvállalásra, hiszen ők is fiatalon alakítani akarták sorsukat akkor is, amikor helyben ledöntötték a vörös csillagot és akkor is, amikor menekülniük kellett egy pusztító rendszer elől.

Luka János: Nem szabad idősen ragaszkodni a hatalomhoz, utat kell adni a fiataloknak

Lőrincz György polgármester még egy elismerést adott át, mégpedig a 29 éve az önkormányzati munkában aktív képviselőnek, Luka Jánosnak, aki már nem indul újra. A Pénzügyi- Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke a város gazdasági stratégiájának meghatározó formálója volt az önkormányzatiság ideje alatt. Megfontolt gazdasági szemléletét tanácsként hagyná örökül.

Rövid, de megindító beszédében a helyi fiatalokat szólította fel a város közéletében való aktív részvételre, amiben nagy a lemaradása a városnak. A JTV-nek hozzátette, szívesen mondott le a kezében lévő hatalomról, mint mondta, ajánlja mindenkinek, hogy legyenek képesek arra, hogy az idős korral adják át a stafétát arra érdemes fiataloknak. Lőrincz György polgármester ehhez csatlakozva elmondta, a díjazott személyek, tettek jó példák, amiket a mai helyi fiatalok elé kell állítani, megmutatni, hogy léteznek ilyen életpályák is, amelyek formálják, erősítik a közösséget. De mindegyik díjazott egyetértett Luka János a fiatalok aktivitását hiányoló szavaival.

 

JTV – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-