Harminc éve omlott le a vasfüggöny Európa két fele között. Ennek a szomszédos Albertkázmérpusztán jelentősége volt, ezért most egész napos rendezvénnyel várt osztrákokat és magyarokat az egykor a szögesdróttal teljesen körbevett településrész.

Újra megnyílt a sorompó Albertkázmérpuszta és Féltorony között múlt szombaton. Szimbolikusan emelték félre a két település gyerekei és azok az egykori e térségben dolgozó osztrák és magyar határőrök, akiknek szerepük volt az akkori eseményekben. Az egykori vasfüggöny helyén Fehér Imre nyugalmazott határőr őrnagy világította meg a szögesdrót 1989-es lebontásáig vezető eseményeket, amelyek három évvel korábban kezdődtek. Az andaui Gruber Ottó nyugalmazott határőr ezredes is részt vett az eseményekben. Kiemelte, a határövezetben élők számára a határ lebontása a történelmi tragédia véget érte volt. Mindezt a 2007-es schengeni határnyitás tette teljessé, amikor az állami ünnepség után az osztrák és magyar határőr vezetők itt, Kázméron találkoztak és ünnepeltek, együtt a lakókkal, ide érkezőkkel, mert az egykor mindkét oldalról dróttal körülzárt Kázmér igazán szimbolikus hely. Sok egykor itt szolgáló határőr eljött az egykori nehéz szolgálat helyére. Voltak, akik egykori csapatzászlójukat is megőrizték. A kázmériak részéről Lang Anna, több helytörténeti visszaemlékezés szerzője a Szózatot szavalta el az ünnep csúcspontjaként. Anna néni elmondta, az elszármazottak és az itt élők számára csoda volt a határnyitás.

Galéria a képre kattintva!

A 30 éves jubileummal egybekötött kázméri búcsú rendkívül sok programot kínált. Közös szabadtéri misére várták a vendégeket, ahol az új kenyérből is kóstolhattak a hívek. De számos helyszínen akadhatott kulturális és lelki élményre az ezernél is több látogató. Az árnyékban vidám vásári előadások zajlottak. könyvbemutató és régi egyházi zene kapott helyet a templomban. A fő utcát táncosok, vásárosok népesítették be. Mindkét vendéglő zsúfolva volt együtt szórakozó osztrák és magyar barátokkal.

A Várbaloghoz tartozó Albertkázmérpuszta a helyi Zöld Orom Kulturális Egyesület vezetői szervezésében, pályázati támogatásból és a plébánia és a település segítségével ünnepelte együtt a határnyitás 30. évfordulóját és a Kázméri búcsút. A nagy esemény érdekében sokan összefogtak.

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-