A német fúvós dallamok és a különleges ízek kedvelőit várta újra a Jánossomorjai Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál. A muzsika és az ételek mellett a rendezvény a helyi és környékbeli németség összejövetelét is jelenti.

Régi kedves dallamaikkal, érdekes ízeikkel találkozhattak újra a Jánossomorjai Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál látogatói július 13-án, szombaton a szentpéteri templomtéren. A helyi német családi napból kinövő fesztivál idén tízedik évébe ért. Bár más nemzetiségeket, világzenét is igyekeznek bemutatni, a JáKuGa őrzi a német kultúrát. Mára a német muzsika és a német ízek rajongói jól ismerik a rendezvényt.

A zsűrinek nem is volt egyszerű dolga, hiszen sokféle ételt készítettek az indulók, soraik között helyi cégek, baráti társaságok, de távolabbról érkezett profi főzőcsapatok is. Sokan járták körül a sátrakat, feltérképezve, mi mindent is kínál a nyolc főzőcsapat. A vitnyédiek pedig egy környékbeli, mégis egzotikus ízt kínáltak. Vízibivaly-ételeket készítettek. Ráadásul a Fertő-Hansági Nemzeti Parkban szabadon tartott állatok főjuhásza állt a kondér mögött. A juhászélet ízei mellett az eszközeit is bemutatták, megszólalt például a karikás.

A gyerekek és a fiatalok is találtak itt szórakozást, ügyességük, kedvük szerint. Ugrálhattak, kiállíthatták rajzaikat, de az agyagozást is kipróbálhattak kicsik és nagyok a helyi fazekas, Kovács Róbert segítségével. A nap változatos programokat kínált, a dalok és a kóstolás alatt már a különböző tájegységről érkezett német néptánc-csoportok melegíthettek be, vidám hangulatban.


A német zene is megszólalt. A színpadon tradicionális sváb hangszerelést és dallamokat is hallhattunk, de világzenét, kuplékat is alkalmaztak harmonikára. A Jánossomorjai Fúvós Egyesület is koncerttel köszöntötte a közönséget. Ők is előadtak környékbeli és az egész országra jellemző sváb darabokat, de könnyed műveket is. Az idő bár megnehezítette, de nem szakította meg a rendezvényt, számos koncert, igazi brazil tánc-show és utcabál koronázta meg a JáKuGát idén.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-