Megkezdődtek a minisztérium és a nemzetközi úthálózatok illetékesei közötti egyeztetések a 86-os főút tranzit teherforgalmának eltereléséről. Az első, már az elkerülő útirány felé terelt kamionok 2020 első negyedévében tekerhetik el a kormányt.

Ismét egy lépéssel továbbhaladt a 86-os főút minket érintő szakaszának tranzit teherfogalom elterelése. Dr. Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterének nevében Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár tájékoztatta most levélben Jánossomorját az ügyről. A levél megerősíti a korábbi egyeztetéseken valószínűsített helyzetet, hogy az elterelés szakmailag támogatható – ez mindenképpen jelentős megállapítás, hiszen az autópálya további terhelhetősége tekintetében is meg kellett vizsgálni a kérdést.

Mivel az út európai és nemzetközi úthálózatok része, ezért a változásokról már egyeztetések kezdődtek az illetékesekkel, ami szintén előrelépés. A levél hangsúlyozza: “előreláthatólag nincs akadálya, hogy 2020 elejétől a 86 sz. főút Mosonmagyaróvár és Csorna közötti szakasza helyett a tranzit teherforgalom kötelezően a gyorsforgalmi úthálózatot használja.”

Mint ismert, a tárca szakértői és az érintett önkormányzatok márciusi ülésén 2020 első napját jelölték meg elvi célként, ám a bevezetés pontos határidejére még a minisztérium ilyen pontos ígéretet tenni nem tudott, mert az függ a fejlesztéshez használt EU forrásokkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésétől. Ám az államtitkár kiemelte: előreláthatólag 2020 első negyedévében minden akadály elhárulhat, és bevezethetik a kért forgalomszabályozást. Addig is az érintett települések türelmét kérte az államtitkár.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-