A város fontos célja a bölcsőde bővítése, ehhez azonban költöznie kell az idősek ellátást végző Idősek Klubjának. A bezárással fenyegetett klub így nemcsak megmenekül, hanem bővülhet is, igaz, Pusztasomorján – 55 millió többletforrás elosztásáról döntött a testület, de nagyobb horderejű kérdések is előkerültek a téma kapcsán.

A helyi temetők helyzetével kezdték az ülést szerdán a képviselők. A sírkerteket üzemeltető szolgáltató beszámolója kapcsán kiemelték, mennyi plusz forrással támogatta az önkormányzat a temetők felújítását az elmúlt években. Ez évi több mint tízmillió forintot jelent, köztük olyan feladatokat is, amit önként vállal fel, vagy vállal át az önkormányzat. Erre a szolgáltató figyelmét is felhívta a városvezetés. Idén a testület a temetők hangosítását oldja meg a méltóbb búcsúztatások érdekében. A tervet most tovább is gondolták, nemcsak fix, hanem mobil hangosítást is tervezne.

A bölcsőde rég tervezett – a mostani 35 férőhelyet 14 hellyel kinyitó – bővítésére pályázat nyílt, a közel 60 milliós, teljesen támogatott felújításra most nagy eséllyel kandidál Jánossomorja. A felújításhoz azonban át kell helyezni a vele egy épületben működő Idősek Klubját, mégpedig a pusztasomorjai volt iskola épületébe. Ezért most ez került napirendre. Az idősek klubja ráadásul rég nem felel meg az előírásoknak, többször is bezárás fenyegette, csak haladékot kapott a város. A téma már porondon volt, 2016-ban meg is szavazta a költözést a testület, lezajlottak a szakmai vizsgálatok, tervezések is. Most azonban mégis megtorpant a döntés. Molnár Gábor képviselő már többször hangsúlyozta, ő a centrumban hagyná a szociális és idős ellátást biztosító intézményt, ehhez pedig megvásárolna egy itteni magáningatlant valahol. A testület ezt szoros szavazással, de végül leszavazta. Az érvek között fontos volt, hogy a volt pusztasomorjai iskola teljes körű felújítást kapna, ahol sokkal szélesebb körű, modernebb szolgáltatás várna az időseket. A város eddig is busszal szállította ide az ellátottakat, ezután is gond nélkül megoldja majd a háztól házig szállítást. – „A szolgáltatások köre és színvonala emelkedni fog – hangsúlyozta Lőrincz György – az épület eleve nagyobb, minden funkciót el lehet helyezni, olyan hiányosságokat is pótolhatunk, amit eddig kifogásolt, vagy hiányolt a hatóság és az mostani helyén nem lehet megoldani. Például a demens ellátást, ami a mai kor egyik nagy kihívása.”
A város most 35 milliót tett erre félre, a várható teljes költség közel 50 millió lehet. Ha azonban új ingatlan vásárolunk, akkor a felújításra most szánt összeg nagyjából kétszeresére lesz szükség. A klub a mostani helyén szabálytalanul működik. A volt iskolában akadálymentes bejáróra, a klub demenciával küzdő időseinek külön kezelésére is lesz mód. Molnár Gábor a klub szolgáltatását igénybe vevő idősek aláírt támogató nyilatkozatát is bemutatta, akik a maradás mellett állnak. Ez azonban nem ilyen egyszerű. A szolgáltatás minősége érdekében és a város lehetőségei miatt ezt a többség tisztelettel, de nem támogatta. Winkler László képviselő például határozott hangon szólt arról, hogy nem lesz a környéken még egy ilyen klub, amely ilyen színvonalat tudna biztosítani az idős-ellátás számára, a város az iskoláira nem tud ennyit költeni, mint amit most szán az idősekre. A szolgáltatás színvonalának emelkedése, egyáltalán megmaradása pedig minden helyi idős és időst gondozó család érdeke, akik a jövőben szorulnak majd segítségre. Lipovits Máté ehhez a gondolathoz csatlakozva azt is fontosnak tartotta, hogy ezzel ismét megmentünk egy szép régi, önkormányzati tulajdonú épületet, nem pedig vásárolunk még egyet – utalva itt a Kristály épület sorsára, amely évek óta kihasználatlan, valószínűleg mérsékelten használható épület.

A mosonmagyaróvári Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény irányítása alatt működő klub végzi Jánossomorján az idős étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszer, a hajléktalan-ellátás és a az idősek társasági, közösségi élményeit is biztosító napközi-otthonos klub működtetését.

A város tavalyi 55 millió forintos maradványát így újraosztották a képviselők. Jutott még belőle a Szabadság utcában három, a megújuló Egészséghát mellett 9 parkoló létrehozására, a malomkerítés biztonságossá tételére is.

 

-hirdetés- -hirdetés-