A pusztasomorjai pünkösdölés hagyományát elevenítették fel az óvodások Jánossomorján, pünkösd előtt. Múlt csütörtökön a szentjánosi ovisok adták elő királyné-járásukat az ovis társaknak, énekekkel, mondókákkal. A pünkösdi királynővé választott kislánnyal járták körbe a házakat a gyerekek, hogy jókívánságokat mondjanak a háziaknak, akik aztán ajándékokkal fogadták őket.

A szentpéteri ovisok a pünkösdölést pontosan úgy mutatják be, ahogy azt régen Pusztasomorján végezték a gyerekek. Az ovisok máshova is elmentek pénteken. A pusztasomorjai óvodában is bemutatták a szokást. Itt is örömmel fogadták őket, óvónők és ovisok egyaránt. Sőt, kis ajándékokat is kaptak a jókívánságokért cserébe. De a jókívánságokból a városnak is maradt. A pünkösdölők a városházára is ellátogattak, hogy a dolgozóknak és a városvezetésnek is minden jót kívánjanak.

A hitben pünkösd a húsvét utáni ötvenedik napot jelenti, neve is az ötvenes számot hordozza. Jézus feltámadása utáni hetedik vasárnapon a szentlélek kiáradt a tanítványokra. Ezt ünnepelték a hívek a templomokban vasárnap.

JTV

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-