Több forrást tud fordítani a város a tavalyi maradványból több fontos célra is. A tervezettnél nagyobb összeg juthat az utak és járdák felújítására, de például akár főutcai parkolók létesítésére is. A testület azonban csak a következő ülésen véglegesítheti a célokat.

A gyermekeket érintő témákkal foglalkozott elsőként a képviselő-testület szerdai ülésen. Meghallgatták a bölcsőde és a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokat ellátók beszámolóját. A bölcsőde tekintetében fontos, hogy pályázati forrás nyílt a bölcsőde felújítására, amire eséllyel pályázik Jánossomorja. A létszám bővítése és a felújítás a jövő év egyik fontos városi célja. Az elmúlt évben 54-en vették igénybe az ovit, nagyon nagy a kihasználtság. De a bővítéssel nemcsak népesebb létszám, de további fejlesztő foglalkozások is teret nyerhetnek.

A gyermekjóléti szolgálat közel 2000 esetben járt el tavaly, gyermekvédelmi intézkedést 45 esetben kellett végrehajtaniuk. A helyi szakemberek a megelőző, felvilágosító előadásokra szeretnének több hangsúlyt fektetni a jövőben.

Stenczinger Noémi a család és gyermekjóléti központ vezetője pedig köszönetet mondott az önkormányzatnak, amiért a városházára költözhetett az iroda, ami hatékonyabb kapcsolattartást tett lehetővé.

Felmerült a városi droghelyzetről való tájékoztatás igénye is a testület részéről. Bár a beszámolónak ez nem képezi részét, a szakértők egy későbbi ülésen tájékoztatnák a testületet erről. Igaz, a város érintett szakemberei és a polgármester is rendszeresen részt vesz azokon a fórumokon, ahol Jánossomorja drogfertőzöttségét is érintik, így az illetékesen tisztában vannak a helyzettel. Egyébként e tekintetben nem kiemelkedő Jánossomorja a térségben.

Lipovits Máté képviselő kérdésére az idényjelleggel itt élő vendégmunkások gyermekei jelentette feladtok is terítékre kerültek, erről részletesebben is tárgyalhat később a testület.

De a város döntött a nyári helyi táborok étkeztetésének támogatásáról és a Klafszky-tagiskolában épülő pavilon támogatásáról is. Lőrincz György kiemelte, a város elkezdte ifjúsági koncepciójának felülvizsgálatát, modernizálását szakértők segítségével. Az ülésen a központi iskola épületének energetikai korszerűsítését is bejelentették. Korábban nyert pályázati forrásból a nyári szünetben indulhatnak és fejeződhetnek is be a munkák.

Maradványból fejlesztés

De egy nagyobb forrás hasznosítása is napirendre került. A tavalyi 55 millió forintos pénzmaradványt öt célra javasolta elosztani a polgármester. Az egészségház parkolója, az Iparos utca felújítása mellett még a malom épület veszélyes kerítésének rendezése, a 20 utcát érintő járdafelújítás további bővítése mellett a Szabadság utcában parkolók létesítése szerepeltek a tervekben. A belváros parkolási viszonyai évtizedek óta megosztják a várost. Most három helyet kiépítve javítana a lehetőségeken a polgármester, aki kiemelte, a közlekedésmérnökök szerint hat lehetséges, de akkor már a zöld területekből is meg kell szüntetni. Molnár Gábor képviselő a hat parkoló létesítését támogatná. De többen, így például Luka János a zöld terület védelmét emelték ki a kényelmi szempontok helyett. Több elő nem készített, eseti javaslat kuszálta össze aztán a kérdést, így a végső döntés a következő testületi ülésre maradhat.

 

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-