Jánossomorja nemcsak a trianoni határok mentére kerülve, de a felvidéki kitelepítés kapcsán is érintettje a trianoni békediktátumnak. A városban több emlékezés is zajlott a héten, fejet hajtottak civilek, a város és az iskolás diákok is, jövőre pedig városi emlékév tiszteleg a tragédia előtt.

Erdélyi népdalok töltötték be az iskola auláját június 3-án, hétfőn délelőtt, az iskola trianoni emlékműsorán. Az iskola népdalénekes diákjai a határon túli magyarság fontos területeiről hoztak népdalcsokrot a diáktársaknak.

Galéria a képekre kattintva!

A trianoni békediktátum évfordulóján a magyarság elszakíthatatlanságát jelképező nemzeti összetartozás napját tarja az ország. Az iskola évről évre emlékezik Herman Antal pedagógus vezetésével. A mostani műsorban is helyet kapott a határon túli magyarság jelenlegi sorsa, problémái. Az emlékezés reflektált az úz völgyi katonai temető kérdésére és a szlovákiai, szerencsére meghiúsult himnusz-tervezetre is. Az elhangzott versek pedig a magyarság lényegét, megélését is kutatták. A nemzeti sorskérdések társadalmi megvitatásában Herman Antal számára fontos az alapkérdésekben való egyetértés, erre is szólította fel a diákokat. A rendező pedagógus ezzel a műsorral búcsúzott el, jövőre már nem Jánossomorján folytatja a hivatását, azonban a nemzeti évfordulókra való méltó emlékezést, reméli, megőrzi példájából az iskola. Az aulában fotók és tablók is fogadták a gyerekek, amelyek részletesen bemutatták a tragédia hátterét, a fontosabb szereplőket, eseményeket, következményeket is.

Az emlékezést a felnőttek folytatták másnap, a Kettőskereszt emlékműnél, Szentpéteren. Itt az aláírás idejében emlékezett a trianoni emlékbizottság, ahol Demjén István református lelkész szólt az emlékezőkhöz és adott áldást. Majd mindenki lehelyezhette koszorúit, mécseseit. Este hattól a Hármashalom városvédő és hagyományőrző egyesület hívta megemlékezésre a lakókat. Lőrincz György polgármester beszédében a nemzeti összefogás hiányáról beszélt, ami szerepet játszott a történtekben, és ezt a jelenkor számára is fontosnak tartotta. Nikházi Árpád Wass Albert versét mondta el, a határon túl élő magyarok kitartásáról. Horváth Dániel történelemtanár beszédében bemutatta a tragédia okait és következményeit is. Kiemelte, a mai kor számára a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás, az asszimiláció kulturális, társadalmi kapcsolatokkal való csökkentése a legfontosabb feladat. Az ünnepségen a RizikóFaktor zenekar is a tragédia mai üzeneteit hordozó dalokat adott elő. A szervező és egyben képviselő, Lipovits Máté javaslatára jövőre, a diktátum századik évfordulóját emlékévvé nyilvánította a város, ahol számos programsorozat segíti majd a méltó emlékezést, a határon túli magyarokkal való kapcsolattartást. Az évet az állam nem nyilvánította emlékévvé, de ezt az önkormányzatok megtehették.

Június 4-én 16:32-kor írták alá a versaillesi Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút hazánk számára lezáró békediktátumot. Jánossomorján 2008-óta szerveznek hivatalos emlékezéseket e napon.

-hirdetés- -hirdetés-