Erősítést kaptak a közúti ellenőrzést végző rendőrök múlt héten Jánossomorján. Persze nem szigorút. A jánossomorjai diákokkal közösen tartottak ellenőrzéseket, amiknek az volt a célja, hogy felhívják autósok és kerékpárosok figyelmét egyaránt a kerékpáros közlekedés veszélyeire, a kerékpárút különlegesebb szabályaira. A fiatalok maguk is tanultak az akcióban, de kérdéseikkel a városlakókat is tanították, akik a jó válaszokért ajándékokat is kaptak a rendőröktől.

A kerékpáros figyelemfelhívó akció nemcsak az iskolásokat mozgatta meg. A héten minden óvodai csoportba ellátogattak a szakemberek, akik a bringázás csínját-bínját is megbeszélték a gyerekekkel – akik között azért már rutinos bringások is akadtak bőven. Sok ovis elmondta, hogy családjával már többször kerékpározott, figyelve a szabályokra, akár a kerékpárutat is használva.

Aki még nem tudta, az pedig most megtanulhatta az előadásokon, a kérdésekre válaszolva, vagy épp egy ügyességi pályán, az udvaron. Itt a sávtartást sajátíthatták el a gyerekek, ami nagyon fontos ebben a korban, illetve a jellemzőbb táblákat, viselkedési formákat.

A kerékpáros közlekedésben régebben mindig a kivilágítás hiánya volt a fő baleseti gond. Mára 10-ből 9 bringásnak van világítása, viszont a kanyarodás és az elsőbbségadás lett a fő baleseti forrás. A rendőrségi szakértő szerint a városban épült új kerékpárút jelentős szemléletváltást követel meg minden közlekedőtől. Jóval biztonságosabb lett a közlekedés, de a toleranciára is nagy szükség van. Ezt erősítette meg a projekt kezdetén Lőrincz György polgármester is, aki reméli, a sikeres kerékpárút-projekt amellett, hogy a városi közlekedést is megkönnyítette, biztonságosabbá tette, még elfogadásra, előzékenységre is tanítja a közlekedőket.

A héten a helyi dolgozókat, intézményeket, cégeket is megmozgatott a Bringázz a munkába kampány, ami a munkába bringázásra buzdított mindenkit. Ennek rengetegen tettek eleget, számos fotóval bizonyítva, hogy Jánossomorja zöme kiáll a kerékpáros közlekedés mellett. A város tavaly közel 350 millió forintos Uniós pályázati forrásból építhette meg rég áhított belterületi kerékpárútját. E projekt része a szemléletformáló kampány is, amiben az új szabályokra, a nyitott kerékpársávra és a kerékpáros nyomra is felhívják a figyelmet, az önkormányzat, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság és a Jánossomorjai Rendőrőrs együttműködésében.


A Bringázz a munkába program záróképe

 

 

JTV

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-