Húsvét a keresztény egyház legnagyobb ünnepe, Jézus kereszthalál utáni újjászületésének és az ember megváltásának öröme ez.

Jézus szenvedéseivel vállaltak közösséget a hívek a hagyományos keresztúton a Liget utcai kálvária-kápolnánál pénteken délelőtt. Ez a nagyheti szertartások egyik emblematikus eseménye, aminek hosszú évtizedek óta a hősi kápolnaként állított épület és az udvarában felállított stációk adnak otthont.

A Borsa Antal szobrászművész által készített, nagy művészeti értéket képviselő kőtáblák Jézus kálváriáját mutatják be. Ezt járták végig imádkozva és énekelve a hívek Kótai László atya vezetésével.

A húsvéti ünnepek kiteljesedése a nagyszombat esti mise, a vigília, amire Jánossomorján a központban, a Keresztelő Szent János templomban került sor.

A mise szimbolikája is a jelképes fény eljövetelét idéz, ahogy a pap és a ministránsok a tűzszentelésen meggyújtott gyertyával érkeznek a hívek közé. A fény megérkezése a reményt, Jézus feltámadását jelképezi. Ekkor fénybe borul a templom, megszólalnak a harangok, csengők, orgonák.

A vigília szertartás közel 1700 éves hagyományok szerint épül fel. Az egyház régen ekkor keresztelt, most a keresztségi fogadalmukat újítják meg a hívek és vizet is ekkor szentelnek. A húsvét tetőpontja pedig az áldozás.

Ezután a feltámadási körmenet kezdődik, amit idén is a Millenniumi Parkban tartott meg a helyi katolikus közösség. Az ünneplés ilyenkor kilép a templom falai közül és a világnak, a négy égtájnak hirdeti a feltámadást. A körmenet közép-európai hagyomány azt szolgálja, hogy az örömhír mindenkihez eljusson.

Húsvét vasárnapján a szokott miserend szerint érkeztek a hívek a templomokba. A mise végén – szintén hagyományosan – a jánossomorjai fúvós egyesület adott térzenét a központban. A zenekar célja, hogy évről évre ezzel is köszöntse a híveket és emelje az ünnep fényét.

 

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-