Pacalkülönlegességek készültek a jánossomorjai művelődési ház udvarán, szombaton. Másodszor rendezték meg a pacalfőző találkozót, amit az étel helyi kedvelői rendeztek a város segítségével. A rendezvényre nyolc csapat jelentkezett, akik mindannyian saját recept szerint készítették el az ételt.

A főzőcsapatokat a szintén kondérhoz álló Lőrincz György polgármester köszöntötte a főszervező Zalán Szabolccsal együtt. Az új jelentkezőket meg is tapsolta a társaság. A polgármester elmondta, tavaly remélte, hogy a rendezvény életben marad és van jövője, most pedig abban bízik, hogy pár év múlva már a város és a környék egyik emblematikus rendezvénye lehet a most még csak a jelentkezésében nyílt pacalfőzés. Különleges pacalételek készítésére ugyanis idén is bárki nevezhetett, ám kóstolni csak a csapatok által meghívottak tudtak.

Készült pacalleves, pacalpörkölt, volt, aki velővel készítette, volt, aki rántotta a pacalt, de olyan újítók is akadtak, akik pitában szolgálták fel az ínyencséget.

A főzőcsapatok kora reggeltől dolgoztak a hosszú munkafolyamatot igénylő ételen, közel ötvenen sürögtek a bográcsok körül. A rendezvény nem nyilvános, meghívottak kóstolhatták meg az ételeket.

A pacal a szarvasmarha bendőjéből készül, a magyar konyhaművészet egyik jellegzetessége, de például a francia konyha is sok neves pacalételt ismer.

A készítők remélik, a jánossomorjai összejövetel a környékbeli pacalkedvelők fontos találkozójává válhat hamarosan.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-