Fecsegés, csacsogás – egy ezt jelentő francia kifejezésből származik a jazz. A zenei műfajból kiváló bemutatót tartott a Jazzformers zenekar a művelődési házban, a Filharmónia bérletes sorozat keretében, április 9-én. A New Orleans-ban megszülető stílus a könnyedséget, az egymásnak felelgető, szólózó hangszerek muzsikáját hozta el. A koncerten láthattuk, hogy is keletkezett. Az európai muzsika, a fúvószenekarok, illetve a fekete-negyedekben hallható dallamok és megőrzött afrikai ritmusok összetalálkoztak az utcák zsibongásában. Ebből született a jazz.

A Jazz a lelke mindennek című műsorával a kvartett a diákok számára könnyen fogyaszthatóvá tette azt a műfajt, amiről sokan talán azt hiszik, nehezen emészthető. A zenekar azt is megmutatta, mennyi mai zenemű, ismert dal alapja a jazz, vagy a jazz zenékben alkalmazott hangszerelés, harmóniák.

Lehet az igazi latin buli, de egy izgalmas film zenéje is, a gyerekek által jól ismert rajzfilm a Mézga-családtól a Vukkon át a Rózsaszín Párducig. A zenészek szó szerint közel hozták a jazzt a gyerekekhez, a Macskafogó egyik ismert dalával körbe is járták a sorokat. Persze a zenekar a klasszikus jazz dalokból is muzsikált a közönségnek.

Volt is, aki tapsoljon, hiszen a bérlet tanévenkénti három előadásából egyre az önkormányzat befizeti a város tanulóit, így telt ház fogadta a zenekart. A bérletes sorozat a következő tanévben is folytatódik. Akkor a népies zenével is megismerkedhetnek a gyerekek, de egy szimfonikus zenekar is ellátogat Jánossomorjára.

 

-hirdetés- -hirdetés-