Bálatűzhöz riasztották a tűzoltókat múlt kedden kora este a szentpéteri temető melletti egykori silótároló területre. Az itt álló kazal több mint 150 bálája kapott lángra. Az arra járók által észlelt tűzhöz elsőként a jánossomorjai önkéntes tűzoltók értek ki, akik nagy erőkkel kezdték meg a tűz továbbterjedésének megakadályozását. A lángokhoz a mosonmagyaróvári hivatásos állomány is kiérkezett, hogy segítsen a tűz megfékezésében.

A bálatüzek nehezen olthatók, a kötegek ugyanis sokáig izzanak, így ilyenkor a tűz biztosítása és őrzése a feladat. A lángokat csak másnap déltájban sikerült eloltani, akkor is nagy erőkkel, addig több kocsival folyamatosan biztosították a helyszínt az önkéntesek, a helyszínen éjszakázva.

Fotó: Péntek Lajos – ÖTE

Szerencse, hogy a heves szél nem a lakóházak, a temetőkert vagy a közeli kertészet felé fújta a parazsat és a lángokat, hanem a szántás, a bozótos irányába, ahol könnyebb volt megfékezni és biztosítani a heves lángokat. A kár jelentős, a tűz okát a tűzoltóság jelenleg is vizsgálja. Az ország teljes területén jelenleg is tűzgyújtási tilalom él a külterületeken.

-hirdetés- -hirdetés-