Hulladékcsúcsokat döntöttek az idei városi szemétszedésen: az elmúlt évekhez képest jóval több, 182 zsák szemetet szedtek az önkéntesek, akik soha nem látott létszámban, közel 350-en mozdultak meg a Föld Napja Jánossomorja – Teszedd akció felhívására.

A városi szemétgyűjtés a meghirdetettnél előbb kezdődött – az iskolások ugyanis már pénteken megtisztítottak több utcát is. A szentpéteri alsós osztályok például az iskola mögötti utcákat járták végig.

Az igazi munka azonban szombaton reggel indult – ekkor a művelődési házban gyűltek össze a csapatok. Számos természetbarát, környezettudatos helyi, környékbeli érkezett, sokan családdal vagy barátaikkal, de több iskolai osztály is csatasorba állt, ahogy számos civil szervezet, egyesület, cég is képviseltette magát. A Binder ismét óriási létszámmal jelent meg, több mint száz fő mutatta meg a cég környezetvédelem iránti elkötelezettségét, soraikban rengeteg ukrán kollégával, akiknek külön is köszönetet mondtak a szervezők a segítségért és példamutatásért. De népes csapattal csatlakozott a teljesség igénye nélkül a Miraplast és a SFS is. (Utóbbiak ráadásul az egyik legnagyobb falatot, a 86-os főút Mosonmagyaróvár felé kivezető szakaszát tisztították meg, karöltve a polgárőrség és az idén debütáló horgászegyesület csapatával.) De a sorok között akadtak helyben, albérletben lakó vendégmunkások is, akik bebizonyították, nemcsak olyanok érkeznek Jánossomorjára, akik nem akarnak tenni a környezetükért és nem tisztelik a helyi normákat.

Galéria a képre kattintva!

A napot Lőrincz György polgármester nyitotta meg, aki köszönetet mondott minden résztvevőnek és szervezőnek. Hangsúlyozta, ez a nap is felhívja a szemetelők figyelmét arra, hogy a hulladék eldobálása ma már ciki. Ebben a közösségben és a világban is egyre inkább a felelős hulladékkezelés a trendi.

Hauptmann Tamás, a nap szervezője a fontos hulladékgyűjtési szabályok ismertetése mellett hangsúlyozta, idén nagyobb falatra vállalkozott a rendezvény, a város szélén lévő kivezető utak, fasorok megtisztítása volt a kiemelt cél. Az elmúlt években az országos akciók szabályait követve a belterületet tisztították meg, utcákat, parkokat, elhanyagoltabb területeket. Az itt gyűjtött szemét mennyisége azonban évről évre csökkent, egyrészt mert a több éve a területen hányódó szemetek java már a zsákokban landolt, másodsorban szinte minden területre eljutottak a szedőcsapatok, harmadrészt pedig például ezzel az akcióval is tudatosították a helyi társadalomban, hogy Jánossomorja fellép a szemetelés ellen, vagyis, ezt a hétköznapokban sem nézi jó szemmel senki, és ennek hatására kevesebb az utcai szemetelés is.

Idén már sor kerülhetett a fasorokra, bevezető utak mentén lévő ligetekre, árkokra is, ezek ugyanis nagyon szemetesek. A csapatok nagy eltökéltséggel indultak neki a frekventált utaknak: Dolgoztak az ASDAG út mentén, a tarcsai út szélén, megtisztították a Nagyerdőre vezető földút városhoz közeli szakaszát, a várbalogi út kivezető részét és a bányató környékét, a hanságligeti út és a Lókert közötti szakaszt, de még a 86-os út mentén is a belterületet, illetve a Leier és a PEZ üzemek közötti szakaszt.

A fellelt szemetekről izgalmas könyvet lehetne írni, de jellemzőek voltak a főút melletti üzemeknél a dolgozók által eldobott szemetek, az onnan a szél által kifújt csomagolási hulladékok, a fasorokba szándékosan kivitt háztartási hulladékok, vagy a földek szélén a napszámosok által eldobált üvegek, csomagolóanyagok… Rengeteg volt az Ausztriából származó szemét, aminek egyik tettesei a hazajáró, átutazó lomisok lehetnek, de a szomszédoktól származó építési törmelék is akadt bőséggel. A különlegességek közé tartozik két megtalált irattárca bankkártyástól, iratostól, illetve egy, az erdőbe kidobott búvárruha is.

A gyűjtés szabályai szerint veszélyes hulladékot, elektronikai, egészségügyi cikkeket, építési törmeléket, autó-alkatrészeket, háztartási gépeket és egyéb, veszélyt hordozó hulladékot nem gyűjtöttek a Teszedd során, mégis rekord mennyiségű szemét gyűlt össze, több mint 180 zsákot pakoltak meg az önkéntesek. Ebben még nincs benne az iskolások által pénteken összeszedett mennyiség, illetve a több olyan illegális hulladéklerakó, amit megtaláltak az önkéntesek és az önkormányzat fel fog számolni a közeljövőben.

A polgárőrök pedig nemcsak az andaui út menti és a Leier melletti szakaszt tisztították meg, de finom pörkölttel is várták a délelőtt végén megérkezőket. A zsákokat később az önkormányzat szedte össze. A bejárt területre és a szemét mennyiségére jellemző, hogy a munkával csak hétfő délután végeztek.

A Föld Napja Jánossomorja a város hagyományos szemétszedő akciója, amelynek már több évtizedes hagyománya van. Az önkormányzat négy-öt éve már országos és európai kezdeményezésekhez is csatlakozik, több embert, több réteget is igyekszik bevonni a programba. A város idén és több más alkalommal a Teszedd országos kezdeményezés égiszén belül szervezte a szemétszedést, de a Let’s Clean Europe európai hulladékgyűjtéshez is csatlakozott, de egyben ezzel a rendezvénnyel ünnepli Jánossomorja a Föld Napját is. Ez volt az eddigi legnépszerűbb akció, mind a létszámot, mind az összegyűlt szemetet tekintve. Az eddigi évek önkénteseinek nagyjából a kétszerese jött el, a szemétmennyiség pedig szintén közel az eddigi évek kétszerese lett.

A Teszeddhez az erdészet is csatlakozott, ők külön akcióval tisztítottak meg több erdei utat, turisták által is kedvelt területet, de ezekben a napokban tartották környezetvédelmi napjukat a horgászegyesület tagjai is, akik Madárerdőt szépítették meg.

 

JTV – KÉ – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-