A budapesti ostrom és a kitörés áldozataira, köztük több, a mai Jánossomorjáról származó katonára is emlékeztek hétfő este a JOBBIK helyi szervezetének tagjai és szimpatizánsok a szentpéteri hősi emlékműnél. A néma gyertyagyújtás előtt Jávor Miklós történész, a párt politikusa emlékezett a tragédiára.

A magyar fővárost 1944 novembere óta védő csapatok december 25-től teljes bekerítésben harcoltak, február 11-re szinte teljesen kifogytak a hadianyagból. A felmentési kísérletek kudarcai után a Várhely és Gellért-hegy környékére szorult német és magyar katonák, összesen közel 44 ezren voltak.

Február 11-én este nyolckor közel 18 ezer katona kísérelte meg a lehetetlent, hogy kézifegyverekkel áttörjön az orosz csapatokon és a Budai hegyeken át elérje a német vonalakat. Óriási vérfürdő után ez legfeljebb 7-800 katonának sikerült. Budapest ostroma a második világháború egyik leghosszabb és legpusztítóbb helységharcának számít, 52 napig tartott. A helytörténeti kutatások feltételezései szerint több, a mai Jánossomorjáról bevonult katona is itt lelhette halálát.

 

 

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-