Ismét mozgalmas évet zárt a város egészségügyi programja. Idén is számos előadást, ingyenes szűrővizsgálatot látogathattak meg a jánossomorjaiak, de bővült a fizikoterápiás ellátás és gyógymasszőr is elérhető az ingyenes jánossomorjai orvosi ellátás keretében. Az idei évet egy párkapcsolati kérdéseket taglaló előadás zárta.

 

Vízkeleti Ildikó gyógymasszőr is várja a jánossomorjai betegeket, ingyenesen. Az önkormányzat és a helyi orvosi szféra együttműködésével ősztől a fizikoterápiával közösen működik ez a szolgáltatás az orvosi kombinátban. A háziorvostól kérhetünk beutalót, majd a gyógymasszőrnél időpontot a kezelésre. De ebben az évben már fejlettebb, számos kezelésre alkalmas fizikoterápiás eszközparkkal is fejlesztette az önkormányzat a szolgáltatásokat.

 

Mindez a város egészségvédelmi programjának keretében zajlott, együtt számos ingyenes szűréssel, ingyenes gyermekoltással, fejlesztéssel, programmal és szokás szerint egy évadzáró előadással, ami sikernek értékel az önkormányzat által elindított mozgalmat szervező  Mihályi Zsuzsanna, háziorvos-képviselő, a programsorozat szervezője.

 

 

Idén Hevesi Krisztina szexuálpszichológusra voltak sokan kíváncsiak a művelődési házban. A nálunk is népszerű előadó a párkapcsolatok helyzetéről beszélt, számos komoly problémát sem rejtve véka alá. Fontos például, hogy mára nemcsak a hosszú távú, hanem az alkalmi kapcsolatok száma is csökkent. Ennek egyik oka az elidegenedés, a virtuális tér egyre nagyobb szerepe az életünkben, ahol nagyon sokszor túlidealizált alakokkal találkozunk, amik felületessé tesznek minket. Az internet ideáljaihoz képest pedig a párunk sokszor hétköznapinak tűnik. A szakember elmondta, a leginkább a fiatalokat, a gyerekeket veszélyeztetik a telefonok által korlátlanul elérhető felnőtt tartalmak, alkalmi kapcsolatokat ösztönző tárkereső oldalak. Naivitás ugyanis azt hinni, hogy nem férnek hozzá a gyerekek a 18-as karikás oldalakhoz.

 

 

A valótlanná torzított, csücsörítő ajkú profilképek, a felnőtt filmek extrémitása valótlan, torz világot hitetnek el a gyerekekkel, ami a szexualitásukra és a párkapcsolataikra is kihatással lehet. Ezért van szükség a megfelelő felvilágosításra, de a szülők, tanárok világa és a gyerekek virtuális képeket is valósnak gondoló világa között ma szakadékok tátonganak. Ezért fontos lehet megtanulni akár szülőként, tanárként is, hogy hogy kell erről a témáról jól és sokszor beszélni a gyerekekkel. Erről szólt az idei záró előadása a város Egészségvédelmi programjának, amire idén több forrásból majdnem egymillió forintot fordított az önkormányzat. Jövőre a népszerű szűrővizsgálatok, születésnapi szűrőprogramok folytatódnak tovább, de az orvosi kombinát felújítása is elkezdődhet.

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-