Gyertyagyújtással emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi áldozataira a város november 4-én, vasárnap este a temetőkben. A Társaskör egyesület hagyományos csendes emlékezésén először a pusztasomorjai Kelemen Rezső sírját keresték fel az emlékezők, aki a mosonmagyaróvári sortűzben vesztette életét.

 

 

Itt Wittmann Elekné szavalatát hallgathatták meg, utána Lőrincz György polgármester, az egyesület tagja mondott beszédet, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit, mécseseit a kilátogatók. Ezután a szentjánosi temetőbe vonultak, ahol Iró László sírjánál hajtottak fejet, aki a szabadságharc oldalára állt kiskatonaként halt hősi halált Budapesten.

 

 

De nemcsak rájuk, hanem a forradalom más helyi vagy innen elszármazott halottjára, a megtorlás helyi áldozataira, bebörtönzöttekre, elnyomottakra és a településünkről menekülésre kényszerültekre is emlékezetek a Társaskör tagjai vasárnap este. November negyedike nemzeti gyásznap, 1956-ban ugyanis e nap hajnalán indult meg a szovjet ellentámadás a szabadságát épp csak kivívott Magyarország ellen.

 

Az ötvenhatos helyi emlékezet által számon tartott áldozatokról itt olvashat!

 

JTV – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-