Novembertől ismét kezdeményezi Jánossomorja a 86-os főút teherforgalom-elterelését. Két éve az Európai Unióig vitte az ügyet az önkormányzat, ott azonban úgy határoztak, 2019. november 17-e után, az ötéves útjavítási moratórium lejártával nyílik csak lehetőség a terelésre.

 

Az elkerülő útszakaszt az M1-es és az M85-ös gyorsforgalmi szakaszon át vezethetne, ami alig 12 km-rel hosszabb a mostaninál. Hogy ez valóban meg is valósuljon, Jánossomorja kérte Mosonudvar és Bősárkány támogatását is, így most együtt fordulnak az összes hazai illetékeshez, legyen az szakmai oldal vagy politikai. A magyar illetékesek megkeresése után újra az Európai Unióig vinné az ügyet az önkormányzat, hangsúlyozva, hogy a tranzit teherforgalom elterelése az egyetlen járható megoldás az itt élők számára. Más eszközökkel, mint az éjszakai korlátozás, rendőri ellenőrzések, sikerült ugyan kisebb eredményeket elérni, de a forgalom nem csökken az elviselhető és veszélytelen szint alá. Jánossomorja önkormányzata határozottan kiáll a mellett, hogy az elterelés elengedhetetlen a térség lakói számára, ráadásul volt már hasonló az országban, és az Uniós közlekedési alapelvekkel is egybevág, hogy az útszakasz balesetveszélyességét csökkentsük. A város azért indítja el már egy évvel a lehetséges elterelés előtt az ügyet, hogy az elhúzódó ügyintézés se okozhasson késlekedést.  Mosonudvar egy gyalogátkelő létesítéséért is harcol, hogy a buszmegállókat biztonságosabban közelíthessék meg a lakók. E beadványban is hangsúlyozták ezen igényüket.

Mint arról már beszámoltunk, a 86-os főút burkolatmegerősítése után öt évig fent kell tartani az út használhatóságát a beruházási szabályok miatt, különben vissza kellene fizetni a támogatási összeget az Unió részére. Az út, bár 2011-re már elkészült, a jogi procedúrák miatt hivatalosan csak 2014 november 1-én fejeződött be az eljárás és a projekt, tehát az öt év innen ketyeg. Ez sajátosan ironikus viszonyban áll azzal, hogy eddigre a felújított utat már több helyen javítani is kellett a nagy teherforgalom miatt…

JTV – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-