Az erősödő közbiztonság éve volt a tavalyi, a város több bűnügyi statisztikájában is jóleső csökkenésről tudtak beszámolni a rendőrök. De eredményes munkáról és a várossal való jó együttműködésről beszélhettek a tűzoltók és a polgárőrök is a szerdai képviselő-testületi ülésen.

A helyi rendőrőrs és a mosonmagyaróvári rendőrkapitányság a teljes 2017-es év statisztikáját mutatta be a képviselő-testületnek szerdán, de jócskán esett szó a 2018-as évben tapasztalható helyzetről és az intézkedésekről is. A bűncselekmények száma nemcsak 2017-re csökkent kis mértékben, hanem már a 2018-as év eddigi részében is további csökkenést jeleztek a rendőrök. A személy ellen elkövetett bűncselekmények, rendezvényeken történt atrocitások szinte el is tűntek, egy eset történt csupán tavaly. Ez jórészt a kamerarendszernek és a rendőrség, polgárőrség, közterület-felügyelet közös rendezvénybiztosításainak is köszönhető. A lopások hét százalékkal csökkentek, és ezt várják az idei évre is a rendőrök. Sem a gépjármű-feltörések, -lopások, sem a rongálás nem volt jellemző tavaly és idén.

 

 

Az utazó bűnözés, házalásos bűncselekmény a kamerarendszernek és a lakosság gyors jelzéseinek hála jelentősen csökkent. A forgalom sűrűsége viszont emelkedett a városban, főként a főutakon. A 86-os főút éjszakai teherforgalom-korlátozása azonban már eredményt hozott. A kerékpárosok biztonságának növelése azonban nagyon fontos lenne Jánossomorján, ezért a rendőrség is üdvözölte a kerékpárút építését. A balesetek száma kissé csökkent 2018 eddigi hónapjaiban, de az átmenő forgalom, főként Ausztria felé komoly rizikótényező. Az őrs jelenleg hét fővel dolgozik, állományukból egy fő hiányzik, összesen évi közel 6300 órát töltenek a közterületen.

A testület megköszönte a munkát, kiemelve, hogy az idei évben jelentkezett belső migrációs gondokra is segítőkészen reagált a rendőrség, gyalogos járőröket indítottak, de a város albérleteinek összefogott ellenőrzéseiben is segítően működtek közre, ahogy a jövőben is számít rájuk a város, hiszen az akciók folytatódnak, hangsúlyozta Lőrincz György polgármester. A városvezetés a parkokban tapasztalható kisebb szabálysértések megfékezését is kérte a rendőrjárőröktől. Itt ismét felmerült egy mezőőri szolgálat elindításának lehetősége. Ezt a rendőrség üdvözölné, ahogy a közterület-felügyeletet és a polgárőrséget is. Hiszen gyakran tudna együttműködni e szakemberrel a szemetelés, lopások, megfigyelések területén.

 

 

A Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a tűzoltóság is beszámolt a városvezetésnek. Kiemelték, az önkormányzattal kiváló az együttműködésük, ami sok eredményt hoz a biztonság terén. Az idei esztendő a tűzoltások terén sem okozott nehézséget. Ahogy a parancsnokok, úgy a város is megköszönte az áldozatos munkát a jánossomorjai önkéntes tűzoltóknak, akikre minden helyi vagy környékbeli veszélyhelyzetben számíthatott a szolgálat. Szerencsére az időjárás is kegyes volt idén, a tűzesetek száma sem emelkedett.

 

 

A polgárőr egyesület képviselője, Telekné Binder Melinda is beszámolt a testületnek az éves munkáról. A közel 30 fős önkéntes szervezet továbbra is várná az új, főleg fiatal tagokat. Idén több mint 1700 órát töltöttek gyalogos, kerékpáros vagy személyautós járőrözéssel. A város is köszönetet mondott az önkéntes szervezetek tagjainak.

 

 

A polgármester megerősítette, több olyan szervezet is működik Jánossomorján, amelyek a lakók számára különlegesen fontos munkát végeznek, az ő rendszeres támogatásuk, fenntartásuk kiemelten fontos kell, hogy legyen a költségvetés számára.

-hirdetés- -hirdetés-