A magyar szabadság és a nemzet ügyéért vállalták a halált – Jánossomorja a szabadságharc után kivégzettekre emlékezett az aradi vértanúk gyásznapján.

Nemzeti színű és gyászszalagokkal emlékeztek a ’48-’49-es szabadságharc utáni megtorlás áldozataira a diákok pénteken reggel, az iskolában. Az Aradon kivégzett tábornokok, a mártírhalált halt magyar miniszterelnök, az előttük és utánuk kivégzett, bebörtönzött forradalmár sorsát is felidézték a diákok az iskola kórusával közösen. A diákok átérezhették a mártírok áldozatát és azt is, amiért megtették mindezt.

Galéria a képekre kattintva!

 

Szombaton délelőtt a Hármashalom előtt hangzottak fel a lélekharang. A tábornokok kivégzésén álló katonák tiszteletadásáról is hallhattunk verset. Az idei városi ünnepséget az iskola rendezte, a diákok és a kórus felidézte a kor emlékezetét, ami népdalokban, versekben öltött testet. De történelmi áttekintést is adott. Bemutatta a kivégzett tábornokok és az aznap Pesten kivégzett magyar miniszterelnök sorsát is. Kótai László plébános a kivégzett tábornokok előző este írt búcsúleveleiből idézett megható, hazafias és a családtól búcsúzó sorokat.Damjanich nem búcsúlevelet, hanem búcsúzó imádságot írt a siralomházban. Ezt is hallhattuk.

 

 

A megrendítő és tartalmas megemlékezés végén a lélekharang szava mellett gyertyákat, mécseseket gyújtottak a résztvevők a nemzeti gyásznapon, azok előtt, akik hitük és a magyar szabadság mellett hitet téve vállalták a megtorlást, pedig akár el is menekülhettek volna. De az ügy melletti kiállás és az utókornak való példamutatás motiválhatta őket.

Október 6-án koholt perek után Aradon 13 honvédtisztet végeztek ki az osztrákok. Ezen a napon este kivégeztek Batthyányi Lajost, Magyarország első felelős miniszterelnökét. Később újabb kivégzések következtek. A megtorlás során 500 embert ítéltek halálra, közülük 110-et ki is végeztek. A bebörtönzöttek és emigrációba kényszerítettek tömege közel kétezres volt, a magyar nemzetiségek elleni villongásokban, terrorakciókban százak haltak meg. Október hatodika nemzeti gyásznap, amely 2015-ben emelkedett városi szintű emléknappá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-