Régi barátok üdvözölhették egymást újra. Múlt szerdán a nagyfödémesi nyugdíjasklub látogatta meg a jánossomorjai testvérszervezetét. A jó kedélyű találkozóra megható műsorral készültek a társaságok, de egy kis városnézés is várt a vendégekre szerda délelőtt.

A viszontlátás örömkönnyeivel kezdődött a baráti találkozó a nagyfödémesi vendégek és a jánossomorjai klub tagsága között. Sokan ölelték meg Zsófi nénit, a két klub kapcsolatának megalapozóját. A csoport aztán a pusztasomorjai pihenőparkot tekintette meg, amely a két település barátságát szimbolizálja, ugyanis közös pályázatból újul meg idén, és szolgálja majd a közös rendezvényeket is. A Szent István parkot, a Szent Vendel kápolnát és a templomot is meglátogatták a födémesiek, a Sós Antal Közösségi Házban pedig a helyi tánccsoport vezetője, Molnár Tamás mesélt nekik az önkormányzattal közösen felújított közösségi térről.

 

Az összetartozás jegyében kezdődött délután az ünnepség is a művelődési házban, ahol megható és vidám versek, dalok hangzottak fel. A két klub tagságát elsőként Bujdosó Zoltán helyi klubelnök köszöntötte, aki a magyarságuk megőrzésével nyújtott példát köszönte meg a födémesi barátoknak. A Nagyfödémesi Aranyeső Nyugdíjas Klub vezetője, Tiszucky Istvánné Károlyi Irén is köszöntötte a tagokat, volt és jelenlegi vezetőket.

 

De meghatottan köszöntötte a vendégeket a kapcsolat egyik leindítója Vajda Gyuláné Zsófi néni is, akit 19 évesen telepítették ki. Lőrincz György polgármester köszöntőjében kiemelte, az erős kapcsolat továbbéléséért is sokat kell tenni, amihez minden segítséget megad az önkormányzat. Jánossomorja és Nagyfödémes 2004 szeptemberében írta alá testvér-települési megállapodását, amely a nyugdíjasklubok kapcsolatfelvétele alapozott meg.

Fellépett a helyi klub kórusa, tánccsoportja és többen szavaltak, saját köszöntőiket mondták el. A nagyfödémesi kórus egy olyan dalt is előadott, ami a faluban keletkezett és a kitelepítés utáni fájdalom ihlette. De a két klub nemcsak a szomorú múltra emlékezett, hanem a mai együttlét örömével is válaszolt a történelemnek. Vidám versek, dalok hangzottak fel, és a vacsora után késő estig táncoltak, nótáztak a barátok. A kollektív bűnösség elvén közel 90 ezer magyart telepítettek Magyarországra 1947-47 között. A legelső transzportok egyike épp Nagyfödémesről indult. A mai Jánossomorjára több mint 30 családot telepítettek ki Nagyfödémesről.

 

-hirdetés- -hirdetés-