13 település 19 csapata mérkőzött egymással az önkéntes tűzoltók ifjúsági versenyén múlt pénteken a JSE sporttelepén. A fiúk és lányok külön kategóriában mutathatták meg, ki a legjobb kismotorfecskendő szerelésből, illetve az eszközökkel végrehajtott váltófutásban. A felnőttek pedig szombaton bizonyították felkészültségüket Kimlén.

A járási önkéntes tűzoltó versenyen a rutinszerzés a legfontosabb, mondta el a péntek reggeli, ünnepélyes megnyitón Lőrincz György, a rendező város, Jánossomorja polgármestere a sportpályán: „Mindannyian tudjuk, hogy a stopperóra nem olyan könyörtelen, mint maga a tűz. Mindenki tudja, és mindenki arra készül, hogy ha kell, a legkönyörtelenebb ellenféllel is szembenézzen, és ugyanilyen magabiztosan, ugyanilyen gyorsan, és pontosan végezze el a begyakorolt mozdulatokat, mint most, hamarosan majd a versenyen.” Kiemelte, a jánossomorjai versenyhelyszín a helyi tűzoltó-hagyományokra is utal. „Idén ugyanis 130 éves a helyi önkéntes tűzoltó egyesület. A három település egységei (Szentjános, Szentpéter, Pusztasomorja) egyesületek voltak, közülük az első 1888-ban alakult, tehát pontosan 130 évvel ezelőtt. Azt gondolom, méltó megünneplése ennek a szép jubileumnak, hogy idén a járási versenyt Jánossomorja szervezhette meg.”

 

Galéria a képekre kattintva!

 

A kismotorfecskendő-szerelésben a gyorsaság, a pontos szerelés is fontos, és hogy elegendő vizet juttassanak a célpontba. A stafétán a tűz megközelítését szimulálják, akadálypályával és szereléssel. Jánossomorja egyesülete két lány és két fiú csapatot indított. Köztük többen most először álltak be az önkéntesek sorába. Kemény, de jó hangulatú gyakorlás áll mögöttük. A rutintalanság nem látszott, összehangolt mozdulatokat láthattunk. A versenyzők a csúszós pályával, az eszközökkel és a másodpercekkel is küzdöttek, ezzel pedig kivívták szurkolni érkezett társaik tiszteletét.

A mosonszentpéteri lánycsapat az első versenyén megnyerte a stafétát, szerelésben és összetettben harmadik helyen zárt. A jánosi lányok mindkét versenyszámban, így összetettben is ezüstérmesek lettek. A megyei döntőbe a Mosonszolnok csapata jutott be. A jánosi fiúcsapat stafétában első lett, a péteriek a harmadik helyen futottak be. A szerelés során mindkét gárda egy helyet rontott, így a péteriek negyedikek, a jánosiak a Lipót mögött másodikok lettek. A versenyt a mosonmagyaróvári katasztrófavédelmi kirendeltség szervezte.

A csapatok a verseny zárásán a térségi és megyei vezetőktől vehették át a kupákat, érmeket. A díjakat Sallai Péter, dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka adta át, ezzel is jelezve a verseny fontosságát.

A hivatásos tűzoltók e versenyeken láthatják az egyesületek tudásszintjét, és kedvet is csinálhatnak a pályaválasztáshoz, sok hivatásos tűzoltó maga is ifjú önkéntesként kezdte.

Szombaton kora délelőtt már a kimlei sportpályán zúgtak fel a motorok, a felnőtt csapatok járási tűzoltó versenyén. Jánossomorjáról négy csapat mérte össze tudását a többiekkel. Staféta váltóban szinte hiba nélkül teljesített mindegyik alakulat, de a nagy falat a szerelés ekkor még hátra volt a csapatoknak. A szerelésnél a legapróbb részletekre is oda kell figyelni, hiszen egy-egy másodpercnek döntő szerepe lehet a végeredménynél, ezért is volt nagy öröm, hogy mind a négy csapat sikeresen, rendkívül jó idővel teljesítette a feladatot. A sok gyakorlás pedig meghozta a gyümölcsét, férfi vegyes csapatunk kismotorfecskendő szerelésben a második helyet érte el.

 

Galéria a képre kattintva!

 

A versenyszámok után különleges bemutatót is láthattak a csapatok, a szlovákiai Somorja és testvér-településünk, Nagyfödémes csapatai mutatták meg, hogy náluk mennyivel gyorsabb a szerelés. Ők nem a tűzoltás szimulálására, inkább a gyorsaságra fektetik a hangsúlyt, védőfelszereléseik és szerelési szabályaik is inkább ezt a célt szolgálják.

 

 

 

JTV – PK – KÉ – HT

 

 

-hirdetés- -hirdetés-