Hétfőn, május hetedikén csapnak le először a szúnyogokra Jánossomorján. A Katasztrófavédelem által irányított, központi forrásból finanszírozott akció keretében földi, meleg füstös és légi gyérítést egyaránt kap Jánossomorja hétfő éjszaka illetve kora este. Az eső vagy a nagy szél megakadályozhatja a munkát, erre pótnapokat keddre és szerdára (8-9) hirdettek a szakemberek. A gyérítés ismét érinti Hanságliget és Újtanya területét is.

2015-ben június végén kezdődött az irtási akcióAz alkalmazott szer méhekre veszélyes, az önkormányzat felhívja a helyi méhészek figyelmét a megfelelő óvintézkedések megtételére! A tapasztalatok alapján a védekezés megkezdésekor több, gyorsabb egymásutánban következő beavatkozásokra van szükség, mire megérezzük a rovarok számának csökkenését. Két-három nap is elég ugyanis ideális időben a szúnyogok kifejlődéséhez, ezért a gyors egymásutánban kikelő több generáció megritkulásához több, egymást követő akció kell. A legideálisabb eset a szakemberek szerint, amikor a légi és a földi gyérítés között rövid idő telik el. Ekkor a levegőben lévő és a levelek fonákján meghúzódó szúnyogokat is éri a szer.

Az országos gyérítési akció már két hete folyik hazánkban, eddig a nagyobb vízfelületeket kezelték a szakemberek a lárvák ellen. Május 7-től azonban megindul a már több éve hagyományos gyérítés. Ennek keretében Jánossomorja átlagosan kéthetente, közel 8-12 gyérítésben részesült, ami becslések szerint 5-6 millió forintba kerülne, ha a városnak kellene ezt finanszíroznia.

A központi gyérítés a tavalyinál majdnem egy hónappal korábban kezdődik. (Tavaly június elsején kezdődött az akció, de általában június közepén kezdtek neki a szakemberek, csupán egy-két alkalom adódott, amikor május elején már el kellett kezdeni a gyérítéseket.) Ennek oka, hogy az elmúlt hetek időjárás a rovarok számára igen kedvező volt, így már Jánossomorján is érezhetően elszaporodtak a vérszívók. A korai kezdés miatt idén nem kell az önkormányzatnak saját forrásból is elvégezni egy korai gyérítést – amire a korábbi években is csak egy-egy példa akadt.

A levegőben, szabad szemmel is jól látszott a szúnyogok nagy száma… (2017.)

Az állami forrásból, Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásával zajló, országos gyérítés már 2013 óta segíti a vizes élőhelyek közelében élő településeket.

HT

-hirdetés- -hirdetés-