Idén először pacalfőző találkozót szerveztek lelkes helyiek szombaton a művelődési ház udvarán, ahol kiderült: városunkban is sok rajongója akad a nem mindennapi ételnek. Csülkös pacal, gombás pacal, de még rántott pacal is terítékre került szombaton, az első jánossomorjai pacalfőző találkozón. A fő feladat a csapatok számára azonban a klasszikus pacalpörkölt elkészítése volt.

 

 

 

 

A magyar konyhaművészet e jellegzetes alkotóelemének alapanyaga a csíkokra vágott, tisztított szarvasmarha-gyomor, amelynek kollagén és simaizom tartalma adja a pacal jellegzetes ízét. Talán ez az egyik legmegosztóbb ételünk: van, aki inkább csak tisztes távolságról figyeli, és vannak igazi nagy rajongói is. Utóbbi tábor képviselőivel találkozhattunk szombaton a művelődési ház udvarán. A családias találkozóra baráti társaságok, civil szervezetek jelentkezhettek. A hat jánossomorjai csapat mellett egy balfi főzőbrigád is volt a résztvevők között.

 

 

Mind a hét társaság saját, egyedi recept alapján, más-más összetevőkkel kiegészítve készítette el a pacalt. A csapatok nem versenyeztek egymással, csupán a maguk és egymás örömére főztek. „Ez a találkozó a barátságról és a gasztronómiai tapasztalatcseréről szól.” – mondta Zalán Szabolcs, a rendezvény ötletgazdája és szervezője, aki családjával együtt, a „Gyomorforgatók” csapatának élén készítette el saját pacalpörköltjét.

 

 

De a rutinos pacalmesterek mellett volt olyan csapat is, amelynek tagjai teljesen kezdők voltak ezen a téren. „A mi csapatunkban egy kivételével még senki nem főzött pacalt, pörköltet már igen, így ezeket a tapasztalatainkat próbáljuk itt is hasznosítani, reméljük, hogy beválik.” – mondta Bella Zsolt. -„Önkormányzatunk most készíti el a város marketingstratégiáját és bőszen keressük, mi lesz az trend, ami Jánossomorjára jellemző. Lehet, hogy megtaláltuk, ezt majd a nap végére eldöntjük.” – mondta a rendezvény elején derűsen Lőrincz György polgármester, a „Pacákok” csapatának főszakácsa. Hogy Jánossomorja valóban pacalnagyhatalom lesz-e, az még a jövő zenéje, de a találkozó szervezői remélik, a rendezvénynek a következő években is lesz folytatása.

 

 

 

 

 

 

 

 

JV – JTV

-hirdetés- -hirdetés-