Kékfestés, kézműveskedés, mese és kiállítás. Számos örömteli és szép program, ami mind-mind a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódik. Pénteken színes programkavalkáddal várták a húsvéti ünnepeket a jánossomorjai diákok és a szülők, érdeklődők.

Tavaszváró énekek és körjátékok töltötték be a főteret péntek délután. A szentjánosi ovisok előadásával nyílt meg a húsvétváró rendezvény, amivel már a húsvéti ünnepre szerették volna hangolni a városlakókat a szervezők. A közönséget Kőhegyiné Jókuti Edit szervező, és Dömös Mónika, a szentjánosi óvoda tagóvoda-vezetője köszöntötte. A teret azonban hamarosan más húsvéti játék is megtöltötte. A Millenniumi Parkban tojásokat kereshettek a gyerekek a Szemfüles Műhely tagjai segítségével. Minden bokor aljába benéztek, minden ágat félrehajtottak és sok-sok tojást gyűjthettek. A Helytörténeti Gyűjtemény udvarán állatsimogató nyílt. A nyuszik, kiskecskék és bárányok meg is örvendeztették a gyerekeket pár helyi gazda jóvoltából.

 

 

Nemcsak az udvar, a múzeum is húsvéti ruhát öltött. A város lelkes kézműveseinek munkáit gyűjtötték össze a szervezők. Hímes tojások, papírdíszek, horgolt babák, állatok és még sok-sok más technika hozta közelebb a gyerekekhez az ünnepet, a felnőttek pedig a lakás szépítéséhez, vagy kézműves hobbijaikhoz kaphattak ötleteket.

 

 

 

Az esemény előzménye a karácsonyi, adventi kézműves kiállítás. A szervezők úgy gondolták, a húsvéti kézműves alkotásokat is meg kellene mutatni. Most közel húszan küldték el munkáikat.

 

 

A húsvéti mese sem hiányozhatott: a böjt és a szegény embert megsegítő csoda is megjelent a múzeum mesekuckójában a két bors ökröcske történetében, akik megsegítik az urak által kizsákmányolt szegény családot – mindezt Szélig Annamária mesemondásával. De felsorolni is nehéz, ki mindenki fogott össze a szervezők, Kőhegyiné Jókuti Edit, Lőrinczné Kováts Ildikó és Veresné Lőrincz Andrea és a helyi művelődési ház kérésére.

 

 

 

Kékfestő kelmék

 

A Glázer-Kozma Galéria egy különleges kiállítással csatlakozott a rendezvényhez. Meghívásukra a pápai kékfestő múzeum tárlata mutatkozik be Jánossomorján. Nemcsak a megnyitóra érkezettek, hanem aznap délelőtt az iskolások is kipróbálhatták a kékfestés egy könnyített módját, a múzeum munkatársaival. Minden osztály megismerkedhetett a kelmefestés e válfajával és egy kicsit maga is kékfestő mesterré válhatott.

 

 

Az igazi kékfestés persze a gyerekek által hasznát nyomatolás fordítottja, ott a mintákat különleges viasszal alakítják ki a festékbe mártás előtt. A mintákat dúcokkal nyomták az anyagra, amiket a fába apró kis drótokat ütögetve alakítottak ki a mesterek. A régi korokban a kevés kelmefestő módszerek egyike volt az indigós kékfestés, ami az egész világon elterjedt. Féltett kincsek, népszerű viseletek voltak ezek, a módszer világszerte elterjedt, Európában az 1200-as, hazánkban az 1600-as évek óta léteznek műhelyek. Több ország, köztünk hazánk is a világörökség részévé ajánlotta a technikát, amiről ősszel dönt majd az UNSECO, mondta el Glázer-Kozma Edit szervező.

A kékfestő kiállítás május elejéig látható a Glázer-Kozma Galériában, a kézműves április 6-ig tekinthető meg a Helytörténeti Gyűjteményben.

 

 

 

 

JTV

 

 

-hirdetés- -hirdetés-